Home Σαν Σήμερα Σαν σήμερα γεννιέται ο ανθρωπος που μας έδωσε τον αριθμό “Avogadro”

Σαν σήμερα γεννιέται ο ανθρωπος που μας έδωσε τον αριθμό “Avogadro”

Σαν σήμερα το 1776 γεννιέται ο Amedeo Avogadro.

Το όνομα του Avogadro είναι οικείο σε πολλούς από εμάς ήδη από τα μαθητικά μας χρόνια, αφού από τα πρώτα κι όλας μαθήματα Χημείας χρησιμοποιήσαμε τον αριθμό που φέρει το όνομα του. Ο αριθμός Avogadro είναι ο σταθερός αριθμός των μορίων που περιέχονται στο γραμμομόριο μιας χημικής ένωσης.

Ο Avogadro ήταν διάσημος Ιταλός φυσικός. Γεννήθηκε στο Τορίνο στις 9 Αυγούστου 1776 και υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες που η αξία τους δεν αναγνωρίστηκε όσο ζούσαν. Σπούδασε νομικά αλλά δίδασκε Μαθηματικά και Φυσική στο Βασιλικό Κολέγιο του Βερτσέλι και στο Πανεπιστήμιο του Τορίνου. Ήταν άνθρωπος ταπεινός, με μεγάλη επιστημονική αξία και σήμερα θεωρείται θεμελιωτής της μοριακής θεωρίας.

Το σημαντικότερο έργο του δημοσιεύτηκε το 1811 με τίτλο «Υπόμνημα περί προσδιορισμού των σχετικών μαζών των στοιχειωδών μορίων των σωμάτων και περί των αναλογιών επί τις οποίες αυτά υπεισέρχονται στον σχηματισμό των ενώσεων».

Μπορεί ο τίτλος να ακούγεται περίεργος αλλά, αυτή η εργασία του οδήγησε στην διατύπωση της γνωστής αρχής «ίσοι όγκοι αερίων, κάτω από τις ίδιες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, περιέχουν τον ίδιο αριθμό μορίων».

Την ίδια αρχή διατύπωσε ανεξάρτητα το 1914 ο Γάλλος Αντρέ-Μαρί Αμπέρ, χωρίς όμως άμεσο και ευρύ αντίκτυπο στον επιστημονικό κόσμο της εποχής. Σ’ αυτό το σύγγραμμα, ο Avogadro ήταν επίσης ο πρώτος που διέκρινε τα άτομα από τα μόρια. Ωστόσο, οι φυσικοί και οι χημικοί δεν αντιλήφθηκαν την σημασία του, μέχρι το 1858, οπότε ο Στανισλάς Κανιτσάρο σε ένα δημοσίευμά του τόνισε ότι «για την εναρμόνιση όλων των κλάδων της χημείας θα πρέπει να στραφούμε στην πλήρη εφαρμογή της θεωρίας του Avogadro και του Αμπέρ για να κατορθώσουμε να συγκρίνουμε το μοριακά βάρη (μοριακές μάζες) και το σχετικό πλήθος των μορίων».

Ο Avogadro ασχολήθηκε ακόμη με την ειδική θερμότητα των αερίων, την ηλεκτροχημεία και πολλά άλλα φυσικοχημικά ζητήματα.

Πηγή: geonews.gr