Home Σαν Σήμερα Σαν σήμερα γεννιέται μία μαθηματική ιδιοφυία

Σαν σήμερα γεννιέται μία μαθηματική ιδιοφυία

Σαν σήμερα, το 1902, γεννιέται μία μαθηματική ιδιοφυία. Σαν σήμερα γεννιέται «o πιο περίεργος άνθρωπος».

Ο Paul Dirac, ένα αγόρι από το Bristol, με δύσκολη παιδική ηλικία, μαθαίνει από μόνος του να μιλάει Γαλλικά, Γερμανικά και Ρωσικά αλλά γίνεται διάσημος για τις ..μεγάλες σιωπές του.

Τον ενδιαφέρουν τα μαθηματικά και καταλήγει στο Cambridge όπου γίνεται και πάλι γνωστός για τις ακόμα πιο μεγάλες σιωπές του. Ο Dirac σπάνια απαντάει και κοινωνικά είναι τόσο περίεργος που μπερδεύει τους γύρω του. Κάποιοι αργότερα θα τον χαρακτηρίσουν ως «πιθανότατα αυτιστικό». Μαθαίνει για τον Einstein και αρχίζει να ασχολείται με την φυσική. Μετά αποφασίζει να πάει στην Κοπεγχάγη όπου γνωρίζει τον Niels Bohr. Ο ίδιος ο Bohr αργότερα θα πει «Αυτός ο Dirac, φαίνεται να γνωρίζει πολλή φυσική, αλλά δεν λέει ποτέ τίποτα».

O Dirac ανακηρύσσεται ευρέως ως ο δεύτερος σπουδαιότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τον γνωρίζουν καν.

Είναι ο άνθρωπος που προτείνει διατυπώνει την εξίσωση Ντιράκ, η οποία περιγράφει την συμπεριφορά των «φερμιονίων» (στοιχειώδη σωματίδια όπως τα ηλεκτρόνια πχ), ο άνθρωπος που προτείνει την ύπαρξη  της αντι-ύλης όχι στη βάση της φυσικής παρατήρησης, αλλά επειδή η δική του μαθηματική λογική του λέει ότι κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει. Το 1933 μοιράζεται το βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τον E. Schrödinger (αυτός με την γάτα!) «για την ανακάλυψη νέων, παραγωγικών μορφών της ατομικής θεωρίας»

Οι ανακαλύψεις του Dirac δεν περιλαμβάνουν κανένα πείραμα, δεν περιλαμβάνουν την χρήση καμίας συσκευής και καμία παρατήρηση. Είναι όλα στο μυαλό του. Όταν ερωτάται για τα επιτεύγματά του και τη σημασία τους, αρνείται να τα εξηγήσει, λέγοντας ότι οι κβαντικές θεωρίες δημιουργούνται «από φυσικές έννοιες που δεν μπορούν να εξηγηθούν καθόλου με λόγια».

Οι συνηθισμένες απολαύσεις της ζωής φαίνεται να μπερδεύουν τον Dirac.

Κάποτε, ρώτησε τον Heisenberg:  «Μα, γιατί χορεύεις;».

O Heisenberg απάντησε ότι το κάνει επειδή «είναι μεγάλη χαρά να χορεύεις με καλά κορίτσια».

Μετά από περίπου πέντε λεπτά σιωπής, ο Dirac είπε: «Heisenberg, πώς ξέρεις εκ των προτέρων ότι τα κορίτσια είναι καλά;»