Home Σαν Σήμερα O «σπασίκλας» της εταιρίας Apple: Steve Wozniak

O «σπασίκλας» της εταιρίας Apple: Steve Wozniak

Σαν σήμερα το 1950 γεννιέται ο Steve Wozniak (χαϊδευτικά «Woz» ή «iWoz»). Ο Woz, είναι Αμερικανός σχεδιαστής υπολογιστών, ο οποίος ίδρυσε την Apple μαζί με τον Στηβ Τζομπς και τον Ρόναλντ Γουέιν.

Σκοπός της ίδρυσης της Apple και πρώτο της προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple I, δημιούργημα του Wozniak, ο οποίος έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου. Ο Wozniak σχεδίασε και κατασκεύασε εντελώς μόνος του τους υπολογιστές Apple I και Apple II στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι υπολογιστές αυτοί αποτέλεσαν ορόσημο στην εξέλιξη των μικροϋπολογιστών.

Ο Wozniak τερμάτισε οριστικά τη σχέση πλήρους απασχόλησης που είχε με την Apple στις 6 Φεβρουαρίου 1987, δώδεκα χρόνια αφότου δημιούργησε την εταιρεία. Παραμένει όμως συνεργάτης της με ετήσιες αποδοχές που εκτιμούνται σε 120.000 δολάρια, και φυσικά είναι μέτοχος της Apple.

Ενώ ο Jobs ήταν πάντα το «πρόσωπο» της Apple, ο Wozniak θεωρείται ευρέως ως το «σπασικλάκι».

Άνθρωπος έξυπνος και δουλευταράς, ο ίδιος ο iWoz είχε πει χαρακτηριστικά σε μια ομιλία του το 2004: “Οι πόρτες είναι πάντα ξεκλείδωτες, όταν εργάζονται έξυπνοι άνθρωποι».

Χρόνια πολλά iWoz!