Home Σαν Σήμερα Σαν σήμερα, το 1967, πεθαίνει o πατέρας του Αντισυλληπτικού χαπιού

Σαν σήμερα, το 1967, πεθαίνει o πατέρας του Αντισυλληπτικού χαπιού

Σαν σήμερα το 1967 πεθαίνει σε ηλικία 64 χρονών, ο Dr. Gregory Goodwin Pincus ο οποίος θεωρείται ένας από τους 3 πατέρες του Αντισυλληπτικού χαπιού.

Με τον Dr. M. C. Chang και τον Dr. John Rock, o Dr. Pincus ανέπτυξε ένα σχετικά ασφαλές και απλό αντισυλληπτικό χάπι που προκάλεσε επανάσταση στον οικογενειακό προγραμματισμό κατά τη δεκαετία του ’60 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το χάπι», όπως αποκαλείται, όχι μόνο επανέφερε τις μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων, αλλά και ανήγαγε το, άλλοτε, θέμα ταμπού του σεξ, ως θέμα παγκόσμιας συζήτησης όσον αφορά στον προγραμματισμό της εγκυμοσύνης και συνάμα την καταπολέμηση της υπερπληθυσμού.

Η έρευνα σχετικά με αυτό το «μαγικό» χάπι ξεκίνησε στη Βοστώνη, της Μασαχουσέτης το 1950. Εκείνη την εποχή ήταν παράνομο να δίνει κανείς έστω και συμβουλές αντισύλληψης σε γυναίκες, σύμφωνα με νόμο του 1873.

Παρόλο που πολλές γυναίκες ζητούσαν πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης, εάν η κυβέρνηση ή η Καθολική Εκκλησία μάθαινε για την έρευνα ενός τέτοιου φαρμάκου, δε θα επέτρεπε ποτέ τις προκαταρκτικές δοκιμές.

Στο βιβλίο του, «Η Γέννηση του χαπιού», ο Τζόναθαν Ειγκ, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τέσσερις άνθρωποι, η ιδρυτής του κινήματος ελέγχου γεννήσεων, ένας αμφιλεγόμενος επιστήμονας, ένας καθολικός μαιευτήρας και μια πλούσια φεμινίστρια, αποφάσισαν να εξαπατήσουν την κυβέρνηση και τον αμερικανικό λαό προκειμένου να επιτραπούν οι κλινικές έρευνες για το χάπι που εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα. Ένας εκ των τεσσάρων αυτών ατόμων ήταν και ο Dr. G. Pincus, και χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε το αντισυλληπτικό χάπι σήμερα (ή θα έπρεπε να ανακαλυφτεί διαφορετικά!).

Το αντισυλληπτικό χάπι του Pincus άλλαξε την οικογενειακή ζωή για πάντα, επειδή έδωσε στα ζευγάρια ελευθερία στη σεξουαλική ζωή, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για την γέννηση περισσότερων παιδιών. Οι γυναίκες αύξησαν τον έλεγχο του κορμιού και της ζωής τους καθώς και της σεξουαλικής τους συμπεριφοράς, γεγονός που τελικά προετοίμασε το δρόμο για τη σεξουαλική επανάσταση.