Home Σαν Σήμερα To «Πρόσωπο στον Άρη» – (“The Face on Mars”)

To «Πρόσωπο στον Άρη» – (“The Face on Mars”)

Σαν σήμερα, το 1976, το διαστημικό όχημα Viking 1 το οποίο είχε προσγειωθεί στον πλανήτη Άρη με σκοπό να φωτογραφήσει και να μελετήσει τον πλανήτη βγάζει την περίφημη φωτογραφία που ονομάστηκε «Face on Mars» (το «Πρόσωπο Στον Άρη») όπου δείχνει μια εικόνα που μοιάζει με ανθρώπινο πρόσωπο. Η εικόνα αυτή πυροδότησε πολλές θεωρίες συνωμοσίας πίσω στην γη.

Αργότερα όταν το μέρος ξαναφωτογραφήθηκε με μεγαλύτερη ευκρίνεια έγινε εμφανές ότι επρόκειτο για ένα παιχνίδι του φωτός και της σκιάς καθώς ..και του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Μεταγενέστερη δορυφορική φωτογραφία του τραπεζοειδούς βουνού στην Κυδωνία, περιοχή του Άρη

Σήμερα γνωρίζουμε πως το φαινόμενο όπου ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές αντικείμενο εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο ονομάζεται παρειδωλία.
 
Τα σκάφη Viking I και 2 της NASA, έκαναν την πρώτη σημαντική εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη. Προσεδαφίστηκαν στην επιφάνειά του, τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 1976. Έστειλαν τις πρώτες φωτογραφίες από την επιφάνεια, μελέτησαν το κλίμα και εκτέλεσαν σειρά πειραμάτων για την ύπαρξη ή μη ζωής στον πλανήτη, με αμφιλεγόμενα αλλά πιθανότατα αρνητικά αποτελέσματα.