Home Τα νέα της Επιστήμης 11η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες στην Επιστήμη

11η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες στην Επιστήμη

Την 11η Φεβρουαρίου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη, που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Στόχος της ημέρας αυτής δεν είναι μόνο η προώθηση της ισότητας των φύλων αλλά και η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη.

Φαίνεται απίστευτο, αλλά ακόμα και σήμερα η φήμη των γυναικών επιστημόνων δεν έχει τη θέση, που της αξίζει. Η πρακτική αυτή συνεχίζεται στο όνομα των προκαταλήψεων και στερεοτύπων σχετικά με τις επιδόσεις και τις δυνατότητες των γυναικών σε τομείς, όπως η φυσική, τα μαθηματικά, η χημεία κι άλλοι επιστημονικοί κλάδοι. 

Για να κατανοήσουμε τη στερεοτυπική αντίληψη, που περιβάλλει τις γυναίκες στον επιστημονικό κόσμο, αρκεί να πούμε ότι το 97% των επιστημονικών βραβείων Νόμπελ έχουν απονεμηθεί σε άνδρες. 

Οι γυναίκες, ωστόσο, είναι ισχυρότερες από τα στερεότυπα, όπως αποδεικνύουν πολυάριθμα παραδείγματα γυναικών επιστημόνων, που αμφισβήτησαν επιτυχώς ένα ιστορικά ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Μέσα στις γυναίκες αυτές συναντούμε ανάμεσα σε άλλες τη Maria Salomea Sklodowska-Curie, που έλαβε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική το 1903 και το βραβείο Νόμπελ στη χημεία το 1911, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια, που της παραχωρήθηκε η δική της έδρα στη Σορβόννη. Τη Margherita Hack, η οποία αποτελεί μία ηγετική μορφή στην ιταλική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, στον τομέα της αστροφυσικής. Τη “συνάδελφό” της Cecilia Payne. Σε μία εποχή όπου τα πτυχία δε δίνονταν σε γυναίκες (1920), η Payne ταξίδεψε στην Αμερική, όπου έλαβε το διδακτορικό της στην αστρονομία και ήταν η πρώτη, που ανακάλυψε ότι τα άστρα αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, ενώ γινόταν ήδη πρότυπο για τις γυναίκες, που ήθελαν να σπουδάσουν αστροφυσική. Ίσως δε θα έπρεπε εδώ να λησμονήσουμε την Samantha Cristoforetti, την πρώτη γυναίκα που συμμετείχε το 2014 στα πληρώματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.