Home Τα νέα της Επιστήμης Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινοσαύρου που ζούσε στην Ισπανία

Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινοσαύρου που ζούσε στην Ισπανία

Απολιθώματα δεινόσαυρου από το Καστεγιόν της Ισπανίας ανήκουν σε ένα νέο προτεινόμενο είδος, που ανήκει στην οικογένεια των Σπινοσαυριδών, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports».

Η ταυτοποίηση ενός πιθανού νέου είδους υποδηλώνει ότι η Ιβηρική χερσόνησος μπορεί να ήταν μια περιοχή που φιλοξενούσε μεσαίου έως και μεγάλου μεγέθους δεινόσαυρους της οικογένειας των Σπινοσαυριδών.

Οι Σπινοσαυρίδες είναι συχνά μεγάλοι σε μέγεθος δεινόσαυροι, πατούν στα δύο πόδια και είναι σαρκοφάγοι. Στην οικογένεια αυτή συγκαταλέγονται, επίσης, ο σπινόσαυρος και ο βαρυόνυξ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πιστεύεται ότι οι Σπινοσαυρίδες μπορεί να προέρχονται από την Ευρώπη και στη συνέχεια να μετανάστευσαν στην Αφρική και την Ασία.

Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινοσαύρου που ζούσε στην Ισπανία
 GRUP GUIX/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ερευνητές ανέλυσαν απολιθωμένα θραύσματα (ένα οστό της δεξιάς γνάθου, ένα δόντι και πέντε σπόνδυλους) που είχαν ανακαλυφθεί στο γεωλογικό σχηματισμό Arcillas de Morella στην Ισπανία και χρονολογούνται στην πρώιμη Κρητιδική περίοδο (μεταξύ 127 και 126 εκατομμύρια χρόνια πριν). Με βάση τα κατάλοιπα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο δεινόσαυρος αυτός είχε μήκος περίπου 10-11 μέτρα.

Με βάση τη συγκριτική ανάλυση με άλλους δεινόσαυρους της οικογένειας των Σπινοσαυριδών οι συγγραφείς αναγνώρισαν το δείγμα ως νέο γένος και νέο είδος και το ονόμασαν «Protathlitis cinctorrensis» χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη «πρωταθλητής» για να προσδιορίσουν το γένος και τη λέξη «cinctorrensis» ως αναφορά στην πόλη Σινκτόρες (Cinctorres), στην οποία βρέθηκε.

Πηγή: news247.gr