Home Τα νέα της Επιστήμης Αυτή είναι η λέξη του 2018

Αυτή είναι η λέξη του 2018

To λεξικό Collins έκανε μία μεγάλη έρευνα σε 4.5 δισεκατομμύρια λέξεις με σκοπό να βρει ποιες νέες λέξεις έχουν γίνει πιο δημοφιλείς μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Η λέξη “μίας χρήσης” ανακοινώθηκε ως Η Λέξη του 2018. Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει προϊόντα, συχνά πλασικά, που χρησιμοποιούνται μία φορά και μετά πετιούνται.

Η φήμη της λέξης ήρθε μετά το Blue Planet II του David Attenborough που ρίχνει φως – μέσα από έντονες εικόνες – τις θανατηφόρες συνέπειες που προκαλούν τα πλαστικά μίας χρήσης. Ο Attenborough έδειξε πώς οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς και τους αλβατόρες να ταίζουν τα μικρά τους πλαστικά καταλάθος, συχνά σκοτώνοντάς τα. Τα προϊόντα μίας χρήσης είναι στενά συνδεδεμένα με την καταστροφή του περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας.

“Εικόνες πλαστικού που πλέουν στους πιο μακρινούς ωκεανούς, όπως καλαμάκια, μπουκάλια και τσάντες, έχουν οδηγήσει σε μία παγκόσμια καμπάνια για να μειωθεί η χρήση τους,” γράφει το λεξικό. “Η λέξη [μίας χρήσης] έχει δει μία τετραπλάσια αύξηση από το 2013”.

 
 
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Η Ευρωπαϊκή ένωση πρόσφατα ξεκίνησε να υποστηρίζει ένα κίνημα που απαγορεύει τα πλασικά μίας χρήσης, όπως καλαμάκια, πιάτα και μαχαιροπήρουνα, το οποίο θα καθιερωθεί εντελώς μέχρι και το 2021.

Νέα στη λίστα ήταν και η λέξη “gaslighting” που ορίζεται ως “η προσπάθεια να χειριστείς (έναν άνθρωπο) με το να του παρουσιάζεις συνεχώς λανθασμένες πληροφορίες μέχρι να αμφισβητήσει τη λογική του”. Ο όρος είδε εικοσαπλάσια αύξηση στη χρήση του τα τελευταία πέντε χρόνια. Η λέξη “gammon” βρίσκεται επίσης στη λίστα και σημαίνει “ένας άνθρωπος, συνήθως άντρας, μέσης ηλικίας και λευκός, με αντιδραστικές απόψεις, ειδικά κάποιος που υποστηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση¨.

Η περσινή Λέξη της Χρονιάς ήταν “youthquake” (νεανικός σεισμός) που αντικατοπτρίζει την πολιτική αφύπνιση μεταξύ των νέων.