Home Τα νέα της Επιστήμης Πρώτη από το τέλος η Κύπρος στις γεννήσεις: Μόλις ένα παιδί...

Πρώτη από το τέλος η Κύπρος στις γεννήσεις: Μόλις ένα παιδί ανά γυναίκα για το 2017

Κατακόρυφη πτώση στις γεννήσεις ανά το Παγκόσμιο δείχνει μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο έγκριτο περιοδικό «The Lancet» με την Κύπρο να κρατάει τα σκήπτρα.

Μελετήθηκαν οι γεννήσεις ανά γυναίκα σε 195 χώρες από τα έτη 1950 μέχρι 2017

Στην μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα από 195 χώρες από το 1950 έως το 2017. Ενώ τα δεδομένα δείχνουν πως το 1950, οι γυναίκες έκαναν κατά μέσο όρο 4,7 παιδιά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ο ρυθμός γεννήσεων μειώθηκε σταθερά  με αποτέλεσμα να καταγράφονται μόλις 2,4 παιδιά ανά γυναίκα το 2017.

Οι αριθμοί ποικίλλουν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου καθώς και μεταξύ των χωρών που μελετήθηκαν. Το 2017, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας κυμάνθηκε από ένα χαμηλό 1,0  παιδί ανά γυναίκα στην Κύπρο και την Ταϊβάν στο υψηλό ποσοστό των 7,1 παιδιών ανά γυναίκα στη Νιγηρία.

Πίνακας με τις τελευταίες δέκα χώρες σε ποσοστό γεννήσεων για το έτος 2017 με την Κύπρο και την Ταϊβάν στην πρώτη θέση.

 

Αν ανατρέξουμε στα δεδομένα γεννήσεων του 1950, οι τιμές κυμαίνονταν από τις 1,7 γεννήσεις ανά γυναίκα στην Ανδόρα μέχρι τις  8,9 γεννήσεις ανά γυναίκα στην Ιορδανία.

“Ο συνολικός ρυθμός γονιμότητας (TFR) μειώθηκε και στις 195 χώρες που μελετήθηκαν από το έτος 1950 μέχρι το έτος 2017 και 102 εξ’ αυτών των χωρών παρουσίασαν μείωση άνω του 50%”, ανέφερε η μελέτη.

Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες αυτές έχουν τώρα ανεπαρκή αριθμό παιδιών για να διατηρήσουν το μέγεθος του πληθυσμού τους. Στην αρχή της μελέτης, το 1950, υπήρχαν μηδενικές χώρες στη θέση αυτή.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως οι χώρες που είναι οικονομικά πιο ανεπτυγμένες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων στην Ευρώπη, των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις χώρες μειώνεται, τουλάχιστον όχι ακόμη, καθώς το μέγεθος ενός πληθυσμού είναι ένα μείγμα του ποσοστού γονιμότητας, του ποσοστού θνησιμότητας καθώς και της μετανάστευσης.

Τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη όμως;

Η μελέτη μέτρησε επίσης τον παγκόσμιο πληθυσμό. Το 1950, ο συνολικός πληθυσμός του κόσμου ήταν 2,6 δισεκατομμύρια, ο οποίος αυξήθηκε στα 7,6 δισεκατομμύρια το 2017. Φαίνεται πως η αύξηση οφείλεται κυρίως στα υψηλά ποσοστά γεννήσεων σε χώρες όπως η Νότια Ασία και η υποσαχάρια Αφρική.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως τα αποτελέσματα της μελέτης τούς ξάφνιασαν.  Κάτι τέτοιο μας οδηγεί προς κοινωνίες με «περισσότερους παππούδες και λιγότερα εγγόνια» όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Πηγή: CNN

Επιστημονική δημοσίευση:  The Lancet