Home Τα νέα της Επιστήμης ChatGPT: Ζήτησε από την τεχνητή νοημοσύνη να ελέγχει τη ζωή του για...

ChatGPT: Ζήτησε από την τεχνητή νοημοσύνη να ελέγχει τη ζωή του για 24 ώρες

Όλοι μιλάνε για το ChatGPT. Και ο λόγος, επειδή φοβόμαστε όλοι ότι θα μας «φάει» τις δουλειές και τι θα μπορεί να γράφει εργασίες για πτυχίο, μέχρι ότι θα κάνει τους πάντες, από δικηγόρους μέχρι καλλιτέχνες, παρωχημένους, αυτό το μυστηριώδες chatbot τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να εμφανίστηκε ξαφνικά στη συνείδηση του κοινού.

Στην πραγματικότητα το περιμέναμε καιρό και πολλοί παρομοιάζουν το νέο κύμα τεχνολογίας OpenAI με την εφεύρεση του Ίντερνετ – κάτι που θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας για πάντα.

«Αλλά εγώ ήθελα να το πάω ένα βήμα παραπέρα: Τι θα γινόταν αν, αντί να βασίζομαι στο ChatGPT για να με βοηθήσει με βαρετές δουλειές, το άφηνα να ελέγχει πλήρως τη ζωή μου; Σαν πειραματόζωο, αφέθηκα με την τεχνητή νοημοσύνη για μια μέρα – δίνοντάς της τα ηνία της αυτονομίας μου για να δω αν το ChatGPT είναι όσα λένε» σκέφτηκε δημοσιογράφος του VICE.

Το πείραμά μου ξεκίνησε όπως ξεκινά κάθε υπέροχη μέρα: με πρωινό.

9 πμ: « ChatGPT, τι να φάω για πρωινό;»

ChatGPT recommending E Pellicci's for an English breakfast

Από όλα τα πρωινά που θα μπορούσε να βρει από τη βάση δεδομένων του, μου πρότεινε ένα πλήρες αγγλικό πρωινό από το E Pellicci’s στο Ανατολικό Λονδίνο. Φτάνοντας στο E Pellicci’s, βρήκα ουρά μιας ώρας. Είχε στείλει κι όλους τους άλλους εδώ; Συμμετέχουν όλοι σε αυτό το περίεργο πείραμα; Αφού μίλησα με μερικούς στην ουρά, έμαθα ότι, στην πραγματικότητα, ήταν απλώς ένα δημοφιλές μέρος για φαγητό στην περιοχή.

Αλλά μη σας ξεγελάει, δεν πρόκειται για τουριστική παγίδα. Το E Pellici’s είναι ένα κλασικό, οικογενειακό ιταλικό καφέ – σε βαθμό που αν κοιτάζετε προσεκτικά (και αγνοούσατε τον αγγλικό χειμώνα), θα μπορούσατε να πιστέψετε ότι βρίσκεστε στη Ρώμη ή στο Μιλάνο. Ο ιδρυτής ξεκίνησε την επιχείρηση πριν από πάνω από μια δεκαετία, με την οικογένεια του να μένει ακόμα στον επάνω όροφο ενώ διευθύνει το καφέ από κάτω – σύμφωνα με έναν τακτικό πελάτη, που κάνει διαδρομή μιας ώρας από την άλλη άκρη του Λονδίνου για να επισκεφτεί αυτό το μέρος κάθε εβδομάδα.

Η ατμόσφαιρα θύμιζε βρετανική παμπ, μείον τη Stella και τον ρατσισμό. Υπήρχε μια πραγματική αίσθηση κοινότητας εδώ – αναζωογονητικό για αυτό το μέρος του gentrified Λονδίνου. Και όμως, παρά το γεγονός ότι ο E Pellicci ειδικεύεται στο ιταλικό φαγητό, με περίπου 10 λίρες έφαγα το καλύτερο πλήρες αγγλικό πρωινό που έχω φάει ποτέ.

Σε αυτήν τη φάση, ήμουν αισιόδοξος. «Τι άλλο μπορεί να κάνει το ισχυρό AI για να ωφελήσει τη ζωή μου – εκτός από το να προτείνει ένα υπέροχο πρωινό;».

Ως δημοσιογράφος στα 20 μου που ζω εν μέσω μιας κρίσης κόστους ζωής, τα χρήματα είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσα να κάνω με περισσότερα. Μπορεί τελικά η τεχνητή νοημοσύνη να με βοηθήσει να κατακτήσω οικονομική ελευθερία και, σύμφωνα με τα λόγια του όχι και τόσο σπουδαιόυ Andrew Tate, να απελευθερωθώ από το matrix;

11.30 πμ: «ChatGPT, πώς μπορώ να βγάλω λεφτά;»

ChatGPT advising on how to make money by networking

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ChatGPT δεν μου είπε τίποτα πρωτοποριακό. Αντίθετα, οι απαντήσεις του έμοιαζαν περισσότερο με τις γενικόλογες βλακείες που θα μου έλεγε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας στο γυμνάσιο. Ωστόσο, υπήρχε μια συμβουλή που ξεχώρισε από τις υπόλοιπες: η δικτύωση.

Δεδομένου ότι είμαι από τη φύση μου κοινωνικός, σκέφτηκα να το κάνω. Οπλισμένος με στιλό και χαρτί, κατευθύνθηκα προς την οικονομική πρωτεύουσα του Λονδίνου, το Canary Wharf – με την ελπίδα να με πάρει για πρακτική ο Alan Sugar οι άλλοι πλούσιοι CEO.

Στήθηκα έξω από το μετρό, κουνώντας προκλητικά την ταμπέλα μου «ΠΡΟΣΛΑΒΕΤΕ ΜΕ» μπροστά στους κουστουμάτους. Υπήρξαν περίεργα βλέμματα, γέλια, αλλά ήμουν αποφασισμένος να συνεχίσω με αυτό το πείραμα. Μετά από μισή ώρα αδυσώπητης «δικτύωσης», ούτε μια επαφή στο LinkedIn. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις, ε; Εγώ έχασα την αξιοπρέπειά μου.

Απογοητευμένος από την αναζήτησή εργασίας, χρειαζόμουν έναν καφέ για να στανιάρω.

12.30 μμ: «ChatGPT, πού να πιω καφέ στο Canary Wharf;»

ChatGPT recommending Notes Coffee in Canary Wharf

Το ChatGPT με κατεύθυνε προς ένα τοπικό καφέ. Δυστυχώς, δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο – αλλά και τι είναι, σ’ αυτή την άψυχη, τσιμεντένια ζούγκλα που λέγεται Canary Wharf; Φυσικά, δεν μπορούσα να επιλέξω εγώ τι θα πιω. Έτσι παρήγγειλα ένα flat white, σύμφωνα με τις εντολές.

Φαίνεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν τα πάει καλά με τον καφέ. Ο flat white ήταν μέτριος – δεν υπήρχε τίποτα κακό, αλλά και  τίποτα αξιόλογο. Ωστόσο, το διάλειμμα για καφέ μού έδωσε χρόνο να σκεφτώ τους άλλους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ωφελήσει την ανθρωπότητα. Δεδομένης της κρίσης ψυχικής υγείας παγκοσμίως, ήθελα να δω αν το ChatGPT θα μπορούσε να προτείνει λύσεις για χαλάρωση.

1.00 μμ: «ChatGPT, πώς μπορώ να χαλαρώσω στο Λονδίνο;»

ChatGPT recommending taking a relaxing river cruise

Το ChatGPT μου πρότεινε να κάνω μια «χαλαρωτική κρουαζιέρα στο ποτάμι» στην πόλη. Εντάξει, ήταν διασκεδαστικό και ένας μοναδικός τρόπος να δεις την πόλη – το παραδέχομαι. Αλλά σου ακούγεται «χαλαρωτικό» να έχεις ναυτία και να σε πιτσιλάει το νερό του Τάμεση; Φαίνεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να κατανοήσει τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Μετά από μια γρήγορη ματιά στην Tower Bridge, τελείωσα το ταξίδι μου και κατευθύνθηκα κόντρα στο ποτάμι. Βλέποντας την τέχνη του δρόμου, μου γεννήθηκε επιθυμία για λίγη έμπνευση.

2.30 μμ: «ChatGPT, ποιες είναι οι καλύτερες γκαλερί στο Λονδίνο;»

ChatGPT recommending visiting the Tate Modern to see Duchamp

Το ChatGPT με πήγε να δω ένα ουρητήριο στην Tate Modern, επειδή μοντέρνα τέχνη. Πέρα από την πλάκα, ήταν αρκετά εντυπωσιακό έργο. Αν και δεν είναι το πιο εξειδικευμένο έργο τέχνης, η ιστορία και η επιρροή Fountain του Marcel Duchamp στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης είναι δύσκολο να ξεπεραστεί.

Έψαξα για δύο άλλα έργα που πρότεινε το AI, αλλά μετά από ώρες αναζήτησης, συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχαν καν στη γκαλερί. Εδώ είναι το πρόβλημα του να βασίζεσαι στην τεχνητή νοημοσύνη για να υπαγορεύσει τη ζωή σου: δεν είναι ενημερωμένη. Το ChatGPT δηλώνει ότι τα δεδομένα του φτάνουν μόνο μέχρι το 2021, αλλά αυτό δείχνει ότι εδώ ακόμα υστερεί.

Ηττημένος, έφυγα από την γκαλερί με την ελπίδα να κάνω μια πιο διαχρονική, περιήγηση στα κλασικά αξιοθέατα.

4 μμ: «ChatGPT, τι αξιοθέατα να δω στο Λονδίνο;»

ChatGPT recommending places to sightsee in London

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ChatGPT δεν έβγαλε κάτι επαναστατικό. Αλλά ως πειραματόζωο ακολούθησα τις προτάσεις.

Καθεδρικός του Αγίου Παύλου – check.

Πύργος του Λονδίνου – check.

Κοινοβούλιο – check.

Μπιγκ Μπεν – check.

Μετά από ώρες περπάτημα είχα πεινάσει ξανά.

7 μμ: «ChatGPT, τι να φάω στην Τσάιναταουν;»

ChatGPT recommending Four Seasons in Chinatown

Στο εστιατόριο συνάντησα το γνωστό θέαμα μιας ουράς. Αν υπάρχει κάτι που οι Βρετανοί αγαπούν περισσότερο από το ποδόσφαιρο και την πολιτική αναταραχή, είναι οι ουρές. Φαίνεται ότι το ChatGPT προτιμά μέρη που είναι ήδη δημοφιλή, κάτι που είναι λογικό δεδομένου ότι πιθανόν αντιγράφει προτάσεις από την Google.

Η περιβόητη ψητή πάπια δεν απογοήτευσε – μπορώ να καταλάβω γιατί «σερβίρουν το πιάτο για πάνω από 40 χρόνια». Αν δεν είναι χαλασμένο δεν το αλλάζεις, σωστά; Έχοντας λίγες ώρες για να σκοτώσω, επέστρεψα στον παντογνώστη μου για εντολές.

10 μμ: «ChatGPT, τι άλλο πρέπει να κάνω στο Σόχο;»

ChatGPT recommending places to go out in Soho

Το ChatGPT μού είπε να δοκιμάσω τη «ζωντανή νυχτερινή ζωή» του Σόχο, ιδιαίτερα σε μια «παραδοσιακή παμπ» που ονομάζεται The French House. Θέλοντας μια μπίρα, πήγα προς το μπαρ – βασιζόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη για να με καθοδηγήσει στην επιλογή ποτού.

Μου είπε ότι η Kwak ήταν μια καλή επιλογή, ένα δημοφιλές ποτό στο The French House. «Είναι μια μοναδική μπίρα με γλυκιά γεύση και πικάντικο άρωμα», συνέχισε το AI. Τέλεια.

Προς απογοήτευσή μου, η μπίρα δεν υπήρχε καν στην παμπ. «Πλάκα μου κάνεις;» απάντησε ο μπάρμαν. «Όχι, ειλικρινά». Τραύλισα, «το AI μου είπε να το παραγγείλω», δείχνοντάς του το τηλέφωνό μου ενώ οι άλλοι που περίμεναν στο μπαρ εκνευρίζονταν.

Τότε συνειδητοποίησα πόσο γελοίο ήταν αυτό το πείραμα. Υπάρχει καν μπίρα Kwak; Δεν την είχα ξανακούσει – και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο μπάρμαν πίστευε ότι ήταν κάποιου είδους προσβολή. Ένα γρήγορο γκουγκλάρισμα δείχνει ότι υπάρχει. Το «χαρακτηριστικό ποτήρι» σίγουρα θα «έκανε εντύπωση» στο κεντρικό Λονδίνο, αλλά μάλλον όχι με την καλή έννοια. Με την αξιοπρέπειά μου κουρελιασμένη, έφυγα από το μπαρ και πήγα στο σπίτι.

11 μμ: «ChatGPT, πότε να κοιμηθώ;»

ChatGPT recommending eight hours of sleep

Ευτυχώς, το ChatGPT μού είπε να κοιμηθώ νωρίς το βράδυ για να κοιμηθώ πλήρες οχτάωρο. Και, μετά από μια μέρα βόλτα στο Λονδίνο στο έλεος της τεχνητής νοημοσύνης, το χρειαζόμουν.

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει πραγματικά την ανθρώπινη αυτονομία; Για να επιλέξεις ένα καλό πρωινό – ναι. Κατά τα άλλα, οι απαντήσεις ήταν μέτριες και αδιάφορες. Μπορείς όμως να το κατηγορήσεις; Το ChatGPT λειτουργεί ψάχνοντας απαντήσεις στο Διαδίκτυο, επομένως είναι απίθανο να εμφανίσει κανένα διαμάντι.

Εάν είσαι αρκετά χαζός ώστε να κάνεις αυτό το πείραμα, να είσαι προετοιμασμένοι για πολλές ουρές και ψευδείς πληροφορίες. Αν κάτι έμαθα από τη σημερινή μέρα, είναι ότι δεν θα βασιστώ στην τεχνητή νοημοσύνη σύντομα. Θα προτιμήσω το μυαλό μου, ευχαριστώ πολύ.

Πηγή: in.gr