Home Τα νέα της Επιστήμης Επιστημονική διάκριση της Κύπρου στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών στη Χειρουργική Ογκολογία

Επιστημονική διάκριση της Κύπρου στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών στη Χειρουργική Ογκολογία

Το πρώτο βραβείο για τις Nέες Tεχνολογίες στη Xειρουργική του σήμερα, έλαβε ο Επικεφαλής του Κέντρου Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων και Παγκρέατος Δρ Αθανάσιος Πέτρου.

Η διάκριση αυτή αποτελεί τιμή τόσο για τον ίδιο τον γιατρό όσο και για την Κύπρο και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο 31ου Πανελλήνιου Χειρουργικού Συνεδρίου και Χειρουργικό Φόρουμ 2018.

Πρόκειται για ένα βραβείο που αναδεικνύεται μέσα από εξαιρετικά αυστηρές διαδικασίες, αφού η αξιολόγηση γίνεται μέσα από διαλογή των καλύτερων εργασιών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λήφθηκαν εκατοντάδες προτάσεις. Αξιολογήθηκαν και προκρίθηκαν οι προφορικές ανακοινώσεις των εργασιών με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, οι οποίες προσέδιναν νέα δεδομένα στη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση. Βάση του πρωτοκόλλου της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, ακολούθησε επαναληπτική διαδικασία παρουσίασης όλων ων μελετών και τέλος, ειδική επιτροπή αξιολόγησης κλήθηκε να επιλέξει την καλύτερη.

Παράλληλα, ο Δρ. Αθανάσιος Πέτρου ως ειδικός χειρουργός Ήπατος  – Παγκρέατος κατόπιν πρόσκλησης από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρία, συμμετείχε ως βασικός ομιλητής στη στρογγυλή τράπεζα με επιστημονικό αντικείμενο την αντιμετώπιση και διαχείριση των προχωρημένων μορφών καρκίνου παγκρέατος και τη θεραπεία τους. Ανέπτυξε το θέμα της χειρουργικής προσέγγισης και την τεχνολογία NanoKnife στην αντιμετώπιση του, τις ενδείξεις, την εξέλιξη, τα οφέλη, τις πιθανές επιπλοκές και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Ο Δρ Πέτρου μίλησε σ’ ένα ακροατήριο υψηλού επιπέδου, όπου η αναφορά των διεθνών δεδομένων και της εμπειρίας του κέντρου έδωσε το έναυσμα για συζήτηση με ειδικό ενδιαφέρον.

Η ομάδα του Δρ Αθανάσιου Πέτρου σε συνεργασία την πρώτη χειρουργική κλινική τις Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, έχουν συλλέξει μια κοινή βάση δεδομένων για τα περιστατικά NanoKnife που έχουν πραγματοποιηθεί στον Ελλαδο-Κυπριακό χώρο. Τα στατιστικά δεδομένα και τα αποτελέσματα αυτά, θα δημοσιευτούν σύντομα σε μεγάλο έγκυρο περιοδικό του εξωτερικού με ενδιαφέρον στην χειρουργική ογκολογία, μιας και πρόκειται για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή σειρά. Τα πρώιμα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ήταν αυτά τα οποία συμπεριελήφθησαν στη προφορική παρουσίαση, η οποία τιμήθηκε από την επιστημονική επιτροπή του συνέδριου ως η καλύτερη προφορική ανακοίνωση για νέες τεχνολογίες.

Στο παρόν διάστημα, πραγματοποιείται στατιστική ανάλυση των δεδομένων προκειμένου να υποβληθεί η εργασία για αξιολόγηση και εφόσον αξιολογηθεί η ποιότητα της εργασίας θα δημοσιευθεί αποτελώντας ένα ακόμη βήμα στην επιστημονική εξέλιξη της χώρας μας.