Home Τα νέα της Επιστήμης Έρχονται τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας 2019

Έρχονται τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας 2019

ΙΠΕ: Ξεκίνησε η διαδικασία υπόδειξης υποψηφιοτήτων για Διακεκριμένους και Νέους ερευνητές

 

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) προχώρησε στην προκήρυξη των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας, στοχεύοντας στην αναγνώριση, μέσα από τον κορυφαίο θεσμό επιβράβευσης της έρευνας στην Κύπρο, του έργου των άριστων διακεκριμένων και νέων ερευνητών του τόπου.

Βασικός σκοπός των Διαγωνισμών «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Διακεκριμένος Ερευνητής 2019» και «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2019», είναι η ανάδειξη τόσο του έργου όσο και της προσωπικότητας επιστημόνων που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στην Κύπρο και έχουν να επιδείξουν σημαντικά και με διεθνή αναγνώριση αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Διακεκριμένος Ερευνητής 2019» απονέμεται σε επιστήμονες με μακροχρόνια ερευνητική εμπειρία, οι οποίοι/ες τιμούν την Κύπρο μέσα από την υψηλής ποιότητας και αντίκτυπου ερευνητική τους δραστηριότητα. Για το 2019 η απονομή του Βραβείου θα γίνει στον τομέα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Social Sciences & Humanities).

Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2019» απονέμεται σε νέους/νέες ερευνητές/τριες που έχουν να επιδείξουν υψηλής ποιότητας ερευνητική δραστηριότητα, από τα πρώτα στάδια της ερευνητικής τους καριέρας, σε μία από τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Επιστήμες Ζωής, Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική, Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου με μέγιστη ερευνητική εμπειρία επτά ετών.

Στους νικητές όλων των κατηγοριών θα απονεμηθεί ως βραβείο έργο τέχνης το οποίο έχει φιλοτεχνηθεί ειδικά για τους Διαγωνισμούς. Παράλληλα, επιδιώκοντας την έμπρακτη υποστήριξη των νέων ερευνητών, στους νικητές της εν λόγω κατηγορίας θα παραχωρηθεί χορηγία ύψους €60,000 για τη συνέχιση της ερευνητικής σταδιοδρομίας τους.

Οι υποψήφιοι/ες ερευνητές/τριες, θα πρέπει να προταθούν από άλλο άτομο, μέσω της διαδικασίας υπόδειξης υποψηφιότητας και οι νικητές θα αναδειχθούν μέσα από ειδική διαδικασία αξιολόγησης, με βάση το έργο που έχουν επιτελέσει, τα επιτεύγματά τους και τον αντίκτυπο αυτών. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα υπόδειξης όσων υποψηφίων επιθυμεί και για τις δύο κατηγορίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Διαγωνισμοί εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Καλλιέργεια Κουλτούρας ΕΤΑΚ» των Προγραμμάτων «RESTART 2016 – 2020» για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία.

Οι υποδείξεις υποψηφίων θα πρέπει να γίνουν μέσα από την ηλεκτρονική πύλη IRIS: https://iris.research.org.cy μέχρι την 15η Μαρτίου 2019. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΙΠΕ: www.research.org.cy.