Home Τα νέα της Επιστήμης Γιγα-αετός πετούσε στην Αυστραλία σκορπίζοντας τον τρόμο

Γιγα-αετός πετούσε στην Αυστραλία σκορπίζοντας τον τρόμο

Έχει διαπιστωθεί ότι στην Αυστραλία είχε δημιουργηθεί κάποτε ένα οικοσύστημα που αποτελούνταν από γιγάντιες εκδοχές ζώων που εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα (π.χ καγκουρό με ύψος τριών μέτρων) αλλά και εξαφανισμένων πλέον ειδών. Το οικοσύστημα αυτό που ονομάστηκε megafauna άρχισε να διαμορφώνεται πριν από περίπου ένα εκατ. έτη και οι τελευταίοι τεράστιοι εκπρόσωποι του εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 20 χιλιάδες έτη.

Οι παλαιοντολογικές έρευνες φέρνουν συνεχώς στο φως νέα άγνωστα μέχρι σήμερα τεράστιων σε μέγεθος είδη ζώων που ζούσαν στη megafauna. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Ornithology» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας παρουσιάζουν την ανακάλυψη ένος άγνωστου είδους αετού που όπως εκτιμούν εμφανίστηκε στην Αυστραλία πριν από 700 χιλιάδες έτη και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 50 χιλιάδες έτη.

Ο αετός που έλαβε την επιστημονική ονομασία «Dynatoaetus gaffae» είχε σύμφωνα με τους ερευνητές άνοιγμα φτερών που έφτανε τα τρία μέτρα ενώ διέθετε επίσης μεγάλα γαμψά νύχια (μήκους 30 εκατοστών) που ήταν παράλληλα και ιδιαίτερα ισχυρά ώστε να μπορεί να αρπάζει μεγάλου μεγέθους ζώα. Αν τα στοιχεία της μελέτης επιβεβαιωθούν όσον αφορά το μέγεθος του αετού αυτό θα τον καταστήσει το μεγαλύτερο αρπακτικό πτηνό που έχει ζήσει ποτέ στην νησιωτική ήπειρο.