Η επιστήμη αποκάλυψε με στοιχεία ότι πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να μυρίζουν τη βροχή πριν έρθει.
Ενώ οι προβλέψεις του καιρού μπορεί μερικές φορές να αποδειχθούν αναξιόπιστες, φαίνεται να υπάρχει ένα ενδιαφέρον φαινόμενο όπου κάποιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι μπορούν να ανιχνεύσουν τη βροχή πριν από την άφιξή της, οδηγώντας σε έντονες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ξεχωριστή φρέσκια μυρωδιά που μένει στον αέρα μετά τη βροχή είναι γνωστή ως «petrichor» όρος που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις, πέτρα και ιχώρ (η ουσία που έρεε στις φλέβες των Ελλήνων θεών).
Η επιστημονική εξήγηση
Είναι ενδιαφέρον ότι η ικανότητά μας να ανιχνεύουμε τη γεωσμίνη είναι αρκετά εντυπωσιακή, ξεπερνώντας ακόμη και τις αισθητηριακές ικανότητες των καρχαριών όταν πρόκειται για την ανίχνευση του αίματος. Η μυρωδιά του πετροχώματος γίνεται ιδιαίτερα αισθητή μετά από μια περίοδο βροχής, επειδή όταν οι σταγόνες της βροχής πέφτουν στο έδαφος, ισοπεδώνονται και μπορούν να παγιδεύσουν θύλακες αέρα. Αυτοί οι θύλακες στη συνέχεια ανεβαίνουν ως μικροσκοπικά αερολύματα, μεταφέροντας μαζί τους τυχόν χημικές ουσίες και μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο έδαφος, δημιουργώντας το γνωστό άρωμα μετά τη βροχή.
Επιπλέον, μια άλλη πηγή οσμής που συνδέεται με τη βροχή είναι το χημικό όζον. Το όζον έχει μια ξεχωριστή, γλυκιά μυρωδιά και μπορεί μερικές φορές να υποδεικνύει την προσέγγιση καταιγίδας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θύλακες αερίου όζοντος ωθούνται στο επίπεδο του εδάφους από τους ανέμους που πλησιάζουν, καθιστώντας τους πιο πιθανό να ανιχνευθούν από τα ρουθούνια μας.
Η συναρπαστική αλληλεπίδραση της γεωσμίνης και του όζοντος, σε συνδυασμό με τη διαδικασία της βροχής και τις επιδράσεις της στο έδαφος, συμβάλλει στη μοναδική μυρωδιά της πετρούλας και προσφέρει μια πειστική εξήγηση για όσους ισχυρίζονται ότι έχουν αυτή την αξιοσημείωτη ικανότητα.