Home Τα νέα της Επιστήμης Κάνναβη για καλύτερο σεξ; – Η επιστήμη μίλησε

Κάνναβη για καλύτερο σεξ; – Η επιστήμη μίλησε

O θρυλικός αστρονόμος και χρήστης κάνναβης Carl Sagan είχε πει κάποτε πως η χρήση χόρτου εντείνει την απόλαυση του σεξ. Από τη μια προκαλεί μεγάλη ευαισθησία, όμως από την άλλη καθυστερεί τον οργασμό: εν μέρει σε κάνει να αφαιρείσαι με τις εικόνες που σου δημιουργεί. Μια νέα μελέτη από ερευνητές τους Πανεπιστημίου της Ανατολικής Καρολίνας και του Κρατικού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cannabis Research, δείχνει ότι ο Sagan μάλλον ήξερε τι έλεγε.

Επί χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν πώς τα ναρκωτικά αλλάζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά των ανθρώπων. Έρευνα του 1984 έδειξε ότι τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων ανέφεραν καλύτερο σεξ όταν είχαν χρησιμοποιήσει χόρτο. Πιο πρόσφατες μελέτες εξέτασαν πώς η χρήση πριν το σεξ κάνει την εμπειρία για άλλους καλύτερη και για άλλους χειρότερη. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση της κάνναβης αυξάνει τη λίμπιντο και την πιθανότητα για καλύτερο οργασμό. Αλλά δεν υπάρχουν πολλές έρευνες για το χόρτο ως αφροδισιακό — εν μέρει επειδή ήταν δύσκολο να βρεθεί χρηματοδότηση καθώς η κάνναβη παρέμενε ομοσπονδιακά παράνομο ναρκωτικό.

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν 811 άτομα από 18 ως 85 ετών, για τις συνήθειές τους σε σχέση με το σεξ και την κάνναβη. Από αυτά άτομα, 64% προσδιορίζονταν ως γυναίκες και 73% είπαν ότι είχαν μονογαμική σχέση. Πάνω από τους μισούς έπαιρναν κάνναβη καθημερινά και 59% μαστούρωνε εσκεμμένα πριν το σεξ ώστε να είναι καλύτερο. Οι περισσότεροι κάπνιζαν το φυτό αλλά κάποιοι έπαιρναν βρώσιμα ή χρησιμοποιούσαν έλαιο.

Πάνω από 70% ανέφεραν αυξημένη επιθυμία και ένταση σε οργασμό, ενώ οι περισσότεροι που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν κάνναβη πριν τον αυνανισμό είπαν ότι αύξανε την απόλαυση. Δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον ανδρικό και γυναικείο οργασμό, αλλά τα δεδομένα έδειξαν ότι το χόρτο βοηθούσε πάνω από 40% των γυναικών να φτάσουν σε πολλαπλούς οργασμούς.

Παραδόξως, ενώ οι περισσότεροι συμμετέχοντες είπαν ότι η κάνναβη ενίσχυσε τη γεύση και την αφή τους, λίγοι είπαν το ίδιο για την ακοή ή την οσμή.

Η θετική επιρροή της κάνναβης

«Γενικά η χρήση της κάνναβης έχει θετική επιρροή στη σεξουαλική λειτουργικότητα και ικανοποίηση των ατόμων ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας και η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί το χάσμα των φύλων στη σεξουαλική απόλαυση», έγραψαν οι ερευνητές.

Η έρευνα έχει τους περιορισμούς της: όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν λευκές γυναίκες με πανεπιστημιακή μόρφωση και οι περισσότερες είχαν εμπειρία στη χρήση. Το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων αυτοπροσδιορίζονταν ως ΛΟΑΤΚΙ+ αλλά η γλώσσα της μελέτης και τα αποτελέσματα χρησιμοποιούν θηλυκό/αρσενικό. Τα αποτελέσματα βασίζονται στο τι ανέφεραν οι συμμετέχοντες για τη σεξουαλική τους ζωή και τη μέθοδο χρήσης που προτιμούν και δεν πραγματοποιήθηκε σε περιβάλλον εργαστηρίου όπου το είδος, η δόση ή οι σωματικές επιδράσεις μπορούσαν να αξιολογηθούν. Επίσης δεν πραγματοποίησαν σύγκριση της σεξουαλικής ζωής των συμμετεχόντων με τη σεξουαλική ζωή όσων δεν συμμετέχουν.

Οι συγγραφείς της μελέτης επίσης επισημαίνουν ότι παρόλο που κάποιοι που ανέφεραν εσκεμμένη χρήση πριν το σεξ ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τους υπόλοιπους, κι αυτό μπορεί να είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία: το να πιστεύεις ότι το χόρτο σε κάνει καλύτερη/ο στο κρεβάτι μπορεί να σε κάνει να χαλαρώσεις ή να έχεις αυτοπεποίθηση ώστε να συμβεί τελικά. «Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω του ότι πιστεύεις ότι η χρήση κάνναβης θα αυξήσει την απόλαυση λόγω των αφροδισιακών ιδιοτήτων που της αποδίδονται παρά λόγω κάποιας πραγματικής σωματικής αντίδρασης. Όμως η χαλάρωση που επιφέρει η κάνναβη μπορεί να συμβάλλει στην αυξημένη επιθυμία ή στον περιορισμό των αναστολών κι έτσι μπορεί να υπάρξει αυξημένη σεξουαλική λειτουργικότητα και πιο έντονη ικανοποίηση».

Πηγή: tanea.gr