Home Τα νέα της Επιστήμης Κουκούτσια από βερίκοκα κατά του καρκίνου; – ένας θανάσιμος μύθος.

Κουκούτσια από βερίκοκα κατά του καρκίνου; – ένας θανάσιμος μύθος.

Τις τελευταίες μέρες πάει να γίνει για ακόμα μια φορά viral η είδηση της «πιο αντικαρκινικής ουσίας στην γη», της βιταμίνης Β12 η οποία βρίσκεται μέσα στο κουκούτσι από το βερίκοκο. Η ιστορία αυτή συνοδεύεται και από την κλασική ιστορία πως κάποιοι καλοί επιστήμονες πήγαν να δώσουν το μυστικό στο κόσμο αλλά οι κακές φαρμακοβιομηχανίες τους απέτρεψαν. Είναι μια ιστορία που είχε κυκλοφορήσει και το 2014 με άσχημες συνέπειες στην υγεία εύπιστων συνανθρώπων μας.

Το ίντερνετ είναι γεμάτο με μύθους και αντικαρκινικούς τσαρλατανισμούς, αλλά επειδή ο συγκεκριμένος μύθος είναι άκρως επικίνδυνος καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα πριν βάλουμε στο μίξερ δεκάδες κουκούτσια από βερίκοκο και το ταΐσουμε στην οικογένειά μας.

Τα κουκούτσια από τα βερίκοκα περιέχουν μία ουσία η οποία μετατρέπεται σε κυάνιο και μπορεί να απειλήσει τη ζωή όπως προειδοποιεί o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA).

Σε γνωμοδότηση που εξέδωσε αναφέρει ότι μελέτες έχουν δείξει πως η θανατηφόρος δόση κυανίου είναι 0,5 έως 3,5 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) ανά κιλό σωματικού βάρους.

Το όριο ασφαλείας έχει τεθεί στην έκθεση για μία και μόνο φορά σε 20 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους (η ποσότητα αυτή είναι 25 φορές μικρότερη από τη θανατηφόρο).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ένας ενήλικας καταναλώσει μόλις τρία μικρά κουκούτσια ή μισό μεγάλο θα υπερβεί τα όρια ασφαλείας της κατανάλωσης αμυγδαλίνης όπως λέγεται η ουσία.

Με το θέμα έχει ασχοληθεί εκτενώς και η σελίδα Ελληνικά Hoaxes.