Home Τα νέα της Επιστήμης Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο: Το CUTing Edge παίρνει την εικονική πραγματικότητα στον 1ο Μαραθώνιο...

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο: Το CUTing Edge παίρνει την εικονική πραγματικότητα στον 1ο Μαραθώνιο Κυβερνοασφάλειας & Κυβερνοάμυνας

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετείχε στον 1ο μαραθώνιο ανάπτυξης λύσεων ασφαλείας (Cybersecurity Cyberdefense Hackathon) που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 31 Ιανουαρίου-2 Φεβρουαρίου, με την παρουσίαση τεχνολογιών αιχμής από το CUTing Edge.  Ο διαγωνισμός που διοργανώθηκε από το Κέντρο Καινοτομίας IDEA, το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Παιδείας, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο  και την Πρεσβεία του Ισραήλ είχε ως στόχο οι διαγωνιζόμενοι να αναπτύξουν λύσεις ασφάλειας και  για την προώθηση της τεχνολογικής και επιχειρησιακής καινοτομίας στους κλάδους της  Κυβερνοασφάλειας (Cybersecurity), των αμυντικών εφαρμογών, εφαρμογών ασφάλειας καθώς και εντοπισμό ‘fake news’ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. 

Συγκεκριμένα το CUTing Edge παρουσίασε τα συστήματα εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν, να δοκιμάσουν την τεχνολογία και να εξερευνήσουν τις δυνατότητες που παρέχει και τις δυνητικές εφαρμογές της στα θέματα του διαγωνισμού. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν το διαθέσιμο εξοπλισμό του CUTing Edge, για να μεταφερθούν σε ένα τεχνητό περιβάλλον προσομοίωσης, στο οποίο μπορούσαν να «κοιτάξουν γύρω τους», να κινηθούν και να αλληλεπιδράσουν με τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος.  Εκτός από τον ειδικό εξοπλισμό δημιουργίας εικόνων που μεταδίδονται μέσω των ειδικών γυαλιών που φοράει ο χρήστης, υπάρχει και η δυνατότητα να μεταφέρονται σε αυτόν κραδασμοί μέσω άλλων συστημάτων αφής.

Το CUTing Edge an American Space λειτουργεί στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και χρηματοδοτείται από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Κύπρο. Είναι το πρώτο στο είδος του Κέντρο στην Κύπρο, το οποίο αποσκοπεί στην παροχή τεχνολογίας αιχμής προς την ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και το ευρύ κοινό, σε έναν εργαστηριακού – τύπου πολυχώρο στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού (επί της οδού Κιτίου Κυπριανού). Απώτερος στόχος του Κέντρου είναι η προώθηση της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και της επιχειρηματικότητας ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πια τη δυνατότητα να θέτουν τις ιδέες τους σε εφαρμογή.  Συγκεκριμένα, στο CUTing Edge υπάρχουν ταμπλέτες και υπολογιστές Mac, φωτογραφικές μηχανές, βιβλία, οπτικοακουστικός εξοπλισμός και τρισδιάστατοι εκτυπωτές.