Home Τα νέα της Επιστήμης Νέα επιστημονική μελέτη: Όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι φέρουν λίγο από το DNA...

Νέα επιστημονική μελέτη: Όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι φέρουν λίγο από το DNA των Νεάντερταλ

Όλοι οι άνθρωποι πιθανόν να φέρουν λίγο από το DNA των Νεάντερταλ – ακόμα και οι Αφρικανοί που θεωρούνταν ότι δεν έχουν γενετική σχέση με τον εξαφανισμένο ανθρώπινο συγγενή, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη. 

Τα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι πρόγονοί μας απέκτησαν απογόνους με τους Νεάντερταλ πρωτοεμφανίστηκαν το 2010, όταν το πρώτο γονιδίωμα, που εξήχθη από τα οστά των ανθρωποειδών της εποχής του Λίθου, τα οποία κατοικούσαν στην Ευρώπη πριν από περίπου 40.000 χρόνια, αναλύθηκαν από επιστήμονες.

Διαπίστωσαν ότι οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι, Ασιάτες και Αμερικανοί – αλλά όχι Αφρικανοί – κληρονόμησαν περίπου το 2% των γονιδίων τους από τους Νεάντερταλ, με τους προγόνους μας να συνδέονται προφανώς με τα γεροδεμένα ξαδέρφια τους μόνο μετά την απομάκρυνσή τους από την Αφρική.

Ωστόσο, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Princeton πιστεύουν τώρα, βασισμένοι σε μια νέα υπολογιστική μέθοδο, ότι οι Αφρικανοί έχουν στην ουσία το DNA των Νεάντερταλ και ότι η πολύ πρώιμη ανθρώπινη ιστορία ήταν πιο περίπλοκη από ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να εντοπίσουμε το πραγματικό σήμα της καταγωγής των Νεάντερταλ στους Αφρικανούς», δήλωσε ο Lu Chen, ένας μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Integrative Genomics του Lewis-Sigler (LSI) του Princeton και συγγραφέας μιας νέας δημοσίευσης Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Cell.

Ο Joshua Akey, καθηγητής στο LSI που ηγείται της μελέτης, είπε ότι τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση την ευρέως διαδεδομένη θεωρία της Αφρικής για την ανθρώπινη μετανάστευση – ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι προέρχονταν από την Αφρική και έκαναν μια ενιαία διασπορά στον υπόλοιπο κόσμο 60.000 έως 80.000 χρόνια πριν.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτή η ιστορία ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα και ότι υπήρχαν πολλά κύματα διασποράς από την Αφρική, μερικά από τα οποία οδήγησαν σε ανάμειξη μεταξύ των σύγχρονων ανθρώπων με τους Νεάντερταλ των οποίων τα γονιδιώματα βλέπουμε σε όλους τους ζωντανούς ανθρώπους σήμερα» .

Ο ίδιος είπε ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι ένα κύμα σύγχρονων ανθρώπων έφυγε από την Αφρική πριν από περίπου 200.000 χρόνια και πως αυτή η ομάδα διασυνδέθηκε με τους Νεάντερταλ. Αυτή η αρχαία ομάδα Ευρωπαίων μετανάστευσε στη συνέχεια στην Αφρική, εισάγοντας την καταγωγή των Νεάντερταλ στους Αφρικανικούς πληθυσμούς.

Το επιστημονικό άρθρο ανέφερε ότι οι τεχνικοί περιορισμοί και η υπόθεση ότι οι Νεάντερταλ και οι αρχαίοι Αφρικανοί πληθυσμοί απομονώθηκαν γεωγραφικά ο ένας από τον άλλο είχαν οδηγήσει σε ένα τυφλό σημείο στη μελέτη.. Προηγούμενες μελέτες βασίστηκαν σε πληθυσμούς αναφοράς ή πίνακες, οι οποίοι υποτίθεται ότι δεν σχετίζονται με το DNA των Νεάντερταλ. 

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ακόμα ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις που υποδηλώνουν ότι οι Ανατολικοί Ασιάτες ίσως είχαν περίπου 20% περισσότερη καταγωγή από τους Νεάντερταλ  συγκριτικά με τους Ευρωπαίους, ήταν λανθασμένες και πως οι άνθρωποι σε διαφορετικές ηπείρους είχαν στοιχεία καταγωγής Νεάντερταλ «εκπληκτικά όμοια μεταξύ τους».

Ο Fernando Racimo, βοηθός καθηγητή στο Ινστιτούτο Globe στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, είπε πως ότι η μελέτη ήταν «σημαντική» και «ενδιαφέρουσα». «Αυτή η νέα μέθοδος επιτρέπει σε κάποιον να βρει στοιχεία καταγωγής από τους Νεάντερταλ σε ένα σύνολο γονιδιωμάτων χωρίς να χρειαστεί να βασιστεί σε έναν πίνακα γονιδιωμάτων που θεωρείται ότι δεν έχουν αναμειχθεί (δεν είναι συγκρίσιμα). Έτσι οι μελετητές μπορούν τώρα να εφαρμόσουν τη μέθοδο τους αναζητώντας την προέλευση των Νεάντερταλ και στους Αφρικανούς» 

Έρευνα: Identifying and Interpreting Apparent Neanderthal Ancestry in African Individuals