Home SciTalks O σωστός ύπνος προσθέτει έως και πέντε χρόνια ζωής

O σωστός ύπνος προσθέτει έως και πέντε χρόνια ζωής

Πέντε καλές συνήθειες ύπνου μπορούν να προσθέσουν επιπλέον πέντε χρόνια στη ζωή ενός άνδρα και 2,5 στη ζωή μιας γυναίκας, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

«Αν οι άνθρωποι ακολουθήσουν όλες αυτές τις ιδανικές συμπεριφορές ύπνου, είναι πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο. Αν μπορέσουμε να βελτιώσουμε συνολικά τον ύπνο και να αναγνωρίσουμε πως οι διαταραχές είναι σημαντικές, ίσως καταφέρουμε να αποτρέψουμε την πρόωρη θνησιμότητα» εξηγεί ο συνεπικεφαλής της έρευνας, δρ. Φρανκ Κιαν, κλινικός συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι πέντε συστάσεις για υγεία στον ύπνο

  • Αρχικά, λένε οι επιστήμονες, πρέπει να κοιμόμαστε επτά ή οκτώ ώρες κάθε βράδυ, ακόμη κι αν οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής δεν το επιτρέπουν.
  • Ωστόσο, ο ύπνος αυτός πρέπει να είναι ουσιαστικός. Όχι να παραμένουμε απλώς περισσότερες ώρες στο κρεβάτι, αλλά να κοιμόμαστε απρόσκοπτα και ξεκούραστα πιο συχνά.
  • Αυτό σημαίνει πως για τουλάχιστον δύο φορές εβδομαδιαίως δεν πρέπει να ξυπνάμε κατά τη διάρκεια τού βραδινού ύπνου ή να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε.
  • Επιπλέον, για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα πρέπει να ξυπνάμε ξεκούραστοι το πρωί.
  • Και τέλος, δεν πρέπει να παίρνουμε φάρμακα που μας βοηθούν να κοιμηθούμε.

«Δε μιλάμε μόνο για ποιότητα και ποσότητα τού ύπνου, αλλά και για συχνότητα, το να κοιμόμαστε δηλαδή το ίδιο καλά τη μία νύχτα μετά την άλλη» εξηγεί ο Ρατζ Ντασγκούπτα, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας – ο οποίος δε συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα.

«Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως η αστάθεια στο χρόνο και τη διάρκεια τού ύπνου συνδέονται με μεταβολικές και ανωμαλίες και υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η προτροπή για τη διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου με σταθερή διάρκεια ίσως είναι ένα σημαντικό μέρος των συστάσεων στον τρόπο ζωής για την αποτροπή καρδιακών παθήσεων» προσθέτει ο ίδιος.

Η προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυε δεδομένα από τουλάχιστον 172.000 ανθρώπους που απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τον ύπνο τους μεταξύ 2013 – 2018 – με τις ετήσιες έρευνες να πραγματοποιούνται από το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ) και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής Υγείας.

Οι διαφορές μεταξύ γυναικών-ανδρών

Σε κάθε μία από τις πέντε αυτές υγιεινές συνήθειες ύπνου -το να κοιμάται κανείς εύκολα, να μην ξυπνά τα βράδια, ο ύπνος να διαρκεί επτά με οκτώ ώρες, να ξυπνά ξεκούραστος και να μην παίρνει υπνωτικά- δόθηκε ένας αριθμός. Και οι άνθρωποι κλήθηκαν να απαντήσουν σε πόσες από αυτές τις συνήθειες ανταποκρίνονταν.

Περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα αυτά με τα στοιχεία του αρχείου εθνικού δείκτη θανάτων, ώστε να διαπιστώσουν αν κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές ύπνου συνέβαλαν σε πρόωρο θάνατο από συγκεκριμένες ασθένειες ή οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλες πιθανές αιτίες που αύξαναν τον κίνδυνο θανάτου -όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και υπάρχουσες ασθένειες.

Σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν μηδέν έως έναν ευνοϊκό παράγοντα ύπνου, εκείνοι που είχαν και τους πέντε είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν για οποιονδήποτε λόγο.

«Σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν από μηδέν έως ένα καλές συνήθειες ύπνου, όσοι πληρούσαν και τις πέντε προϋποθέσεις, είχαν λιγότερες πιθανότητες

  • κατά 30% να πεθάνουν από οποιονδήποτε λόγο,
  • κατά 21% να πεθάνουν από καρδιαγγειακές ασθένειες,
  • κατά 19% να πεθάνουν από καρκίνο και
  • κατά 40% να πεθάνουν από αιτίες άλλες

Οι άνδρες που ακολουθούσαν και τις πέντε αυτές συστάσεις καλού ύπνου, είχαν προσδόκιμο ζωής κατά 4,7 χρόνια μεγαλύτερο από τα άτομα που δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα από τα πέντε στοιχεία ύπνου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Στις γυναίκες, ο αντίκτυπος των υγιεινών συνηθειών ύπνου ήταν πολύ χαμηλότερος. Όσες ακολουθούσαν και τις πέντε συνήθειες ύπνου κέρδισαν 2,4 χρόνια σε σύγκριση με εκείνες που δεν ακολουθούσαν καμία ή μόνο μία.

Πηγή: CNN