Home Τα νέα της Επιστήμης Γιατί οι Αυστραλοί θέλουν να θανατώσουν δύο εκατομμύρια γάτες;

Γιατί οι Αυστραλοί θέλουν να θανατώσουν δύο εκατομμύρια γάτες;

Η Αυστραλίακήρυξε «πόλεμο» στις… γάτες, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ως το 2020 θέλει να θανατώσει τουλάχιστον δύο εκατομμύρια αγριόγατες, από τον συνολικό πληθυσμό των έξι εκατομμυρίων που ζουν στη χώρα.

Σε περιοχές της Αυστραλίας μάλιστα, όπως το Κουίνσλαντ, οι Αρχές προσφέρουν χρηματικά ποσά ως αμοιβή για κάθε… «κεφάλι» αγριόγατας που φέρνουν οι πολίτες, πολιτική την οποία ακτιβιστές της PETA χαρακτήρισαν ως «βάρβαρη».

Το πρόβλημα των Αυστραλών είναι πως οι γάτες και συγκεκριμένα οι αγριόγατες είναι «φονιάδες», καθώς ζουν ελεύθερες στη φύση και αναγκάζονται να κυνηγούν για να εξασφαλίσουν την τροφή τους, πράγμα που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τα πτηνά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNNiοι αγριόγατες στην Αυστραλία σκοτώνουν περισσότερα από… ένα εκατομμύριο πουλιά και από 1,7 εκατομμύρια ερπετών την ημέρα!

«Δεν το κάνουμε επειδή μισούμε τις γάτες. Απλά πρέπει να πάρουμε μερικές αποφάσεις για να σώσουμε ζώα που αγαπάμε και που μας χαρακτηρίζουν ως έθνος», αναφέρει ο Gregory Andrews, μέλος επιτροπής για την προστασία των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Συνολικά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στην Αυστραλία ζουν περίπου 11 δισεκατομμύρια πουλιά, γεγονός που σημαίνει πως οι γάτες δολοφονούν το 4% του πληθυσμού ετησίως.

Νέα Ζηλανδία: Περιφερειακό συμβούλιο εισηγήθηκε την απαγόρευση των… γατών

Να υπενθυμίσουμε πως περιφερειακό συμβούλιο της Νέας Ζηλανδίας αποφάσισε το περασμένο έτος να προτείνει την απαγόρευση των… γατών, με στόχο να προστατευθούν τα ζώα της περιοχής.

Στην πρόταση του περιφερειακού συμβουλίου συμπεριλαμβάνεται η στείρωση, το τσιπάρισμα και η καταγραφή των οικόσιτων γατών. Τονίζεται πως σε περίπτωση θανάτου του ήδη υπάρχοντος κατοικίδιου, οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να αποκτήσουν άλλη γάτα, όπως αναφέρεται στη Guardian.

«Δεν μισούμε τις γάτες. Απλά, πρώτον, θα θέλαμε να δούμε υπεύθυνους ιδιοκτήτες και δεύτερον, το μέρος αυτό δεν είναι κατάλληλο για μια γάτα» αναφέρει ο John Colins, εκπρόσωπος του συμβουλίου.

Η υπεύθυνη για τη βιοασφάλεια, Ali Meade, τονίζει πως σε περίπτωση που εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, η βελτίωση της ζωής των πτηνών και γενικότερα του περιβάλλοντος θα είναι τεράστια..

Οι αντιδράσεις

Με την συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι ευχαριστημένοι όλοι οι πολίτες.

Κάτοικος του χωριού Ομάουι, που βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιφέρεια, αναφέρει στο Otago Daily Times πως έχει σοκαριστεί με την πρόταση αυτή και θα υποβάλει αίτηση εναντίον της, αναφέροντας πως έχει τρεις γάτες σπίτι της.

«Εάν δεν μπορώ να έχω γάτα, δεν θα μπορώ και να ζήσω στο σπίτι μου».

The case against cats: Why Australia has declared war on feral felines
By Julia Hollingsworth, CNNi