Home Τα νέα της Επιστήμης Οι δεξιοί υποψήφιοι τείνουν να δείχνουν ομορφότεροι από τους αριστερούς

Οι δεξιοί υποψήφιοι τείνουν να δείχνουν ομορφότεροι από τους αριστερούς

Η έρευνα «The right look: Conservative politicians look better and voters reward it» του επιστημονικού περιοδικού Journal of Public Economics διατυπώνει ότι η ελκυστικότητα επηρεάζει πολλές πτυχές του ατόμου όπως την ακαδημαϊκή του αξιολόγηση, τον μισθό του, την δημοτικότητα του ως κοινωνικό όν αλλά ακόμη και την ποινή φυλάκισης που μπορεί να λάβει. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση της πολιτικής;

Όπως εξηγείται στην έρευνα η ελκυστικότητα ενός πολιτικού υποψηφίου συσχετίζεται και με την πολιτική που αντιπροσωπεύει καθώς διαπιστώνεται ότι οι πολιτικοί προερχόμενοι από την Δεξιά δείχνουν να έχουν καλύτερη εμφάνιση στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

Η μελέτη βέβαια δείχνει συσχετισμό, όχι αιτιώδη συνάφεια, αλλά οι ερευνητές εξηγούν το γεγονός με ένα επιπλέον λόγο.  Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελκυστικότεροι άνθρωποι είναι πιθανότερο να κερδίζουν περισσότερα από όσους έχουν πιο προοδευτικές απόψεις οι οποίοι γέρνουν προς τα αριστερά, πράγμα που τους δίνει την ευκαιρία να είναι πιο αποδεκτοί στο κοινό.

Οι ερευνητές προσφέρουν επίσης και μια γενικότερη ψυχολογική εξήγηση για την τάση αυτή: Οι ωραίοι εξωτερικά άνθρωποι αντιμετωπίζονται συχνά καλύτερα από τους άλλους, και έτσι έχουν μια πιο ευνοϊκή θέση στην κοινωνία. . Παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι πιο ελκυστικοί άνθρωποι δεν έχουν ψηλό αίσθημα ισότητας, αξία που συνδέεται περισσότερο με την πολιτική της αριστεράς.

Στο πρώτο τους πείραμα, οι ερευνητές έδειξαν φωτογραφίες των πολιτικών υποψηφίων στις δημοτικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Φινλανδίας, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποψήφιους για τη Γερουσία και κυβερνήτη των ΗΠΑ και υποψηφίους για την Βουλή των Αντιπροσώπων της Αυστραλίας. Μετέπειτα ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες σε κλίμακα πέντε σημείων. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι πολιτικοί στα δεξιά είναι πιο όμορφοι και στις τρεις ηπείρους.

Σε ένα ξεχωριστό πείραμα, οι ερευνητές ανέλυσαν τις εκλογές στη Φινλανδία. Λένε ότι αυτές οι εκλογές είναι πιο εύκολο να μελετηθούν επειδή υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι από κόμματα σε αντίθεση με τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι συνήθως έχουν μόνο δύο σημαντικούς υποψηφίους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι ενδιαφέρονται περισσότερο για την εμφάνιση απ’ ότι οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι, αλλά μόνο εάν οι ψηφοφόροι δεν έχουν πολλές πληροφορίες για τους υποψηφίους και πρέπει να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνισή τους, πράγμα που διαπιστώνεται στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Αλλά παράλληλα στις εκλογές που δίνονται στους ψηφοφόρους πολλές πληροφορίες – όπως οι κοινοβουλευτικές εκλογές καθώς γίνεται πολύπλευρή παρουσίαση από τα ΜΜΕ,  η εμφάνιση των πολιτικών συνεχίζει να  επηρεάζει εξίσου το ίδιο τους ψηφοφόρους ανεξαρτήτως κόμματος ή ιδεολογίας.

Σε δημοτικές εκλογές με χαμηλή πληροφόρηση, η τάση εξωτερικής ομορφιάς προσελκύει περίπου 20% περισσότερες ψήφους για τον μέσο υποψήφιο της δεξιάς και περίπου 8% περισσότερες ψήφους για τον μέσο υποψήφιο της αριστεράς, σύμφωνα με τη μελέτη. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές υψηλής ενημέρωσης, ο αριθμός είναι περίπου 14% για τους υποψηφίους τόσο αριστερά όσο και δεξιά.

Οι ερευνητές προτείνουν επίσης ότι οι ψηφοφόροι να βλέπουν σωστά τους υποψήφιους που είναι πιο όμορφοι, καθώς είναι πιο πιθανό να είναι συντηρητικοί. Όταν οι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν πολλά για τους υποψηφίους, τείνουν να χρησιμοποιούν την ομορφιά ως ένα κίνητρο για στήριξη.  Επομένως την επόμενη φορά που θα ψηφίσετε σκεφτείτε καλύτερα πριν δείτε μονάχα την εξωτερική εμφάνιση!