Home Τα νέα της Επιστήμης Πέντε «ταλέντα» των Νεάντερταλ

Πέντε «ταλέντα» των Νεάντερταλ

Είχαν αθλητικές επιδόσεις καθώς και καλλιτεχνικές ανησυχίες,  ενώ παράλληλα ασχολούνταν με διάφορους και περίπλοκους κλάδους.

  1. Ήταν κολυμβητές

Την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν ότι είχαν διερευνήσει τα θραύσματα αυτιών 23 Νεάντερταλ και διαπίστωσαν ότι περίπου οι μισοί είχαν οστεώδεις αναπτύξεις που υποδηλώνουν ότι η υδρόβια ιχθυοτροφία ήταν ένα σημαντικό μέρος του τρόπου ζωής τους. Αυτές οι αυξήσεις, που είναι γνωστές ως εξωτερικές ακουστικές εξοχές ή “αυτιά των surfer”, βρίσκονται σήμερα σε surfers και σε αυτούς που περνούν αρκετό χρόνο σε υγρές και κρύες συνθήκες.

  1. Ήταν δρομείς αντοχής

Από παλιά πιστεύεται ότι ήταν δρομείς αντοχής, τώρα σύμφωνα με τον Δρ John Stewart του Πανεπιστημίου του Bournemouth πιστεύεται πως έτρεχαν για λόγους δύναμης και υπεροχής παρά αντοχής.

Το συμπέρασμα προκύπτει από νέες αποδείξεις ότι οι πρωτόγονοι κατέλαβαν δάση και όχι τούντρα, περιβάλλοντα δηλαδή που προσφέρονταν για καλύτερες κυνηγετικές δραστηριότητες. Οι γενετικές αναλύσεις εντόπισαν υψηλό ποσοστό γονιδιακών παραλλαγών που εντοπίζονται και σήμερα στους σύγχρονους αθλητές δύναμης (sprinters).

  1. Ήταν καλλιτέχνες

Οι αρχαιότερες ζωγραφιές σπηλαίου στον κόσμο βρέθηκαν πέρυσι στην Ισπανία, πριν από 65.000 χρόνια, δηλαδή περισσότερο από 20.000 χρόνια πριν οι σύγχρονοι άνθρωποι φτάσουν στην Ευρώπη. Τα έργα τέχνης, περιλάμβαναν εικόνες ζώων και γεωμετρικά σημάδια και αποδόθηκαν στους Νεάντερταλ, οι μόνοι άνθρωποι της ηπείρου εκείνη την εποχή.

  1. Έκαναν κοσμήματα

Όπως και άλλα αρπακτικά πουλιά, έτσι και οι αετοί έχουν πολύ ειδικά πόδια, τα οποία είναι διαφορετικά από αυτά των άλλων ζώων. Είναι γαμψά και έχουν σχήμα τόξου.

Τέτοια απομεινάρια ποδιών αετών βρέθηκαν σε μια περιοχή Νεάντερταλ στην Κροατία όπου ήταν κομμένα και είχαν σημάδια φθοράς που υποδηλώνουν ότι αυτά φοριούνταν ως κοσμήματα. Επίσης άλλες χάντρες, κοχύλια και φτερά που χρησιμοποιούνταν ως περιδέραια έχουν επίσης ανακαλυφθεί σε άλλες περιοχές.

Ο David Frayer στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας βλέπει αυτό το γεγονός ως ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι Νεάντερταλ έκαναν και φορούσαν προσωπικά στολίδια, χωρίς προφανή πρακτική χρήση.

       5. Κατασκεύαζαν φωτιές

Ο Andrew Sorensen και οι συνάδελφοί του στο πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας βρήκαν χαρακιές σε γνωστά εργαλεία των Νεάντερταλ που δείχνουν ότι ήταν συνηθισμένοι να κάνουν φωτιές πριν ακόμη χρησιμοποιήσουν τον πυρίτη που έχει την ικανότητα του να παράγει σπίθες όταν τρίβεται σε σκληρές μεταλλικές επιφάνειες.

Πληροφορίες: theguardian.com