Home SciTalks Πρόλαβε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι τον Νεύτωνα στην ανακάλυψη της βαρύτητας;

Πρόλαβε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι τον Νεύτωνα στην ανακάλυψη της βαρύτητας;

Σκίτσα με μολύβι του Λεονάρντο ντα Βίντσι στις αρχές του 15ου αιώνα υποδηλώνουν ότι κατάλαβε τη βαρύτητα πολύ πριν από τον Ισαάκ Νεύτωνα. Ερευνητές από το φημισμένο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Caltech ανέλυσαν εκ νέου κάποια από τα σημειωματάρια του ιδιοφυούς καλλιτέχνη και εφευρέτη (τους περίφημους Κώδικες ντα Βίντσι) και με ανακοίνωση τους υποστηρίζουν ότι ο ντα Βίντσι κατάφερε να μοντελοποιήσει τη σταθερά της βαρύτητας με 97 τοις εκατό ακρίβεια.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι το μόνο πράγμα που εμπόδισε τον Ντα Βίντσι στο να εξηγήσει με τον απόλυτα οριστικό τρόπο τη βαρύτητα ήταν τα περιορισμένα εργαλεία που είχε στη διάθεσή του. Του έλειπε ένα μέσο ακριβούς μέτρησης του χρόνου καθώς τα αντικείμενα πέφτουν.  Ο Ντα Βίντσι, ο οποίος έζησε από το 1452 έως το 1519, ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του στην κατανόηση μιας σειράς φαινομένων και εννοιών πολλών επιστημονικών τομέων τα οποία εξηγήθηκαν και αποκωδικοποιήθηκαν μετά από αιώνες. Δεν αποτελεί συνεπώς έκπληξη ότι αυτός ο πολυμαθής πανεπιστήμονας είναι πιθανό να κατάλαβε την έννοια της βαρύτητας.

Ένα αιώνα με τον θάνατο του Ντα Βίντσι ο Γαλιλαίος πρότεινε ότι η απόσταση που ένα αντικείμενο ταξιδεύει είναι ανάλογη προς το τετράγωνο του χρόνου που χρειάζεται το αντικείμενο να φτάσει στο έδαφος. Στα τέλη του 17ου αιώνα, ο Νεύτων ανέπτυξε τον περίφημο νόμο της παγκόσμιας έλξης, περιγράφοντας πώς τα αντικείμενα έλκονται μεταξύ τους.

Πηγή: Naftemporiki.gr