Home Τα νέα της Επιστήμης Η πρώτη στον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου, Μονάδα Περιτοναϊκής Kαρκινωμάτωσης

Η πρώτη στον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου, Μονάδα Περιτοναϊκής Kαρκινωμάτωσης

Εξαιρετικά αποτελέσματα καταγράφει ήδη η Ογκολογική Ομάδα του American Medical Center με την εφαρμογή της εξειδικευμένης μεθόδου της Κυτταρομειωτικής Χειρουργικής (Cytoreductive Surgery/CRS) και Υπέρθερμης Διεγχειρητικής Ενδοπεριτοναϊκής Χημειοθεραπείας (HIPEC) για τη θεραπεία ασθενών με πρωτοπαθή και μεταστατική περιτοναϊκή νόσο.

Η πρωτοποριακή μέθοδος HIPEC σε συνδυασμό με την χειρουργική αφαίρεση της μακροσκοπικής νόσου, προσφέρει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς καρκίνου του περιτόναιου (ψευδομύξωμα του περιτοναίου, μεσοθηλίωμα του περιτοναίου), καθώς και του μεταστατικού καρκίνου της περιτοναϊκής κοιλότητας, (κυρίως από όγκους του παχέος εντέρου, γυναικολογικούς καρκίνους, καρκίνος της σκωληκοειδούς, σαρκωμάτωση του περιτοναίου).

Η μέθοδος εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση της Κυτταρομειωτικής Χειρουργικής από την ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα Χειρουργικής Ογκολογίας στο με εξειδίκευση και εμπειρία στη χειρουργική ογκολογία. Η θεραπευτική τεχνική συνίσταται στην πλήρη χειρουργική αφαίρεση της ορατής καρκινικής νόσου και εν συνέχεια τον πλήρη καθαρισμό της μικροσκοπικής (μη ορατής) νόσου με καταστροφή των καρκινικών κυττάρων δια της μεθόδου HIPEC.

Όπως αναφέρουν ο επικεφαλής της Μονάδας Eνδοπεριτοναϊκής Kαρκινωμάτωσης, Δρ Πέτρου Αθανάσιος και ο στενός συνεργάτης και ειδικός στο αντικείμενο, Δρ Νεοφύτου Κυριάκος, η Υπέρθερμη Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία, διενεργείται σε ασθενείς που συγκεντρώνουν τις ενδείξεις όπως αυτές καθορίζονται από τα διεθνή πρωτόκολλα και οδηγίες. Οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάζονται ενδελεχώς από την πολυθεματική Ογκολογική Ομάδα (ειδικούς χειρουργούς, ειδικό ογκολόγο, ειδικό γυναικολόγο, επεμβατικό ακτινολόγο, ειδικό γαστρεντερολόγο, κτλ.) οι οποίοι από κοινού στο πλαίσιο του ογκολογικού συμβουλίου, εκτιμούν και καθορίζουν την ορθή θεραπευτική προσέγγιση.

Η Υπέρθερμη Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία (HIPEC), βασίζεται στη θερμότητα και στη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας στους 42.5 – 43 οC στην περιτοναϊκή κοιλότητα, ώστε να επιτυγχάνεται η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να παραβλάπτεται η ακεραιότητα των φυσιολογικών κυττάρων του σώματος.

Η Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία διαρκεί 30 έως 90 λεπτά, ανάλογα με το χορηγούμενο ή τα χορηγούμενα φάρμακα και έχει ελάχιστες παρενέργειες, καθώς απορροφάται πολύ αργά στη συστηματική κυκλοφορία, ενώ συγχρόνως αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου HIPEC, σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία, τη χημειοθεραπεία και την ογκολογική χειρουργική, που εφαρμόζονται με πολύ υψηλό βαθμό επιτυχίας στους κόλπους της ογκολογικής ομάδας, συγκλίνουν σε μία σημαντική επαύξηση του θεραπευτικού οφέλους για τον ασθενή και δικαίως καθιστούν τη θεραπευτική αυτή τεχνική, ως ένα ακόμα πυλώνα στη θεραπεία του καρκίνου.