Home Τα νέα της Επιστήμης Σάλος στη Γαλλία με τη δήλωση υπουργού για το κρασί

Σάλος στη Γαλλία με τη δήλωση υπουργού για το κρασί

Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Ντιντιέ Γκιγιόμ είπε σήμερα ότι το κρασί δεν είναι «ένα αλκοόλ όπως τα άλλα», πυροδοτώντας οργισμένες αντιδράσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από γιατρούς που ειδικεύονται στους εθισμούς.

«Δεν πιστεύω ότι το κρασί είναι ένα αλκοόλ όπως τα άλλα» δήλωσε ο Γκιγιόμ στο πλατό του τηλεοπτικού δικτύου BFMTV.

«Ο εθισμός στο αλκοόλ είναι τραγικός, κυρίως μεταξύ των νέων, με το +binge drinking+ (επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ). Είναι τραγικό, όμως δεν είδα ποτέ, εν γνώσει μου… έναν νέο που βγαίνει από ένα μπαρ, να έχει μεθύσει διότι ήπιε ένα Côtes-du-rhône» σημείωσε ο υπουργός, ενώ υποστήριξε ότι οι νέοι καταναλώνουν περισσότερο «κοκτέιλ» ή «δυνατά αλκοολούχα ποτά».

Οι δηλώσεις του Ντιντιέ Γκιγιόμ προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων από γιατρούς στο Twitter. Μεταξύ αυτών, ο ειδικός για την αντιμετώπιση των εθισμών Μισέλ Ρεϊνόν, που κατήγγειλε την «τύφλωση» του υπουργού.

«Μα τί τύφλωση! Κύριε Γκιγιόμ, όλοι οι γιατροί σας προσκαλούν να επισκεφθείτε τα επείγοντα έπειτα από ένα πανηγύρι ή μια βραδιά για το νέο μποζολέ. Για να είμαστε πιο ακριβείς, καθημερινά συναντάμε περιστατικά κώματος έπειτα από υπερβολική κατανάλωση κρασιού» υπογράμμισε ο Ρεϊνόν.

«Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο υπουργός Γεωργίας, οι έρευνες καταδεικνύουν ότι οι νέοι μεθούν με το κρασί (18%) ή με τη σαμπάνια (25%), σύμφωνα με το γαλλικό Παρατηρητήριο Ναρκωτικών και Τοξικομανιών (OFDT), σημείωσε, από την πλευρά του, ο Μπερνάρ Μπασέ, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Πρόληψης του αλκοολισμού και των εθισμών (ANPAA) στο Twitter.

Αυτές οι δηλώσεις του υπουργού «τοποθετούν τη Γαλλία σε μια θλιβερή θέση αναφορικά με την επιρροή του λόμπι στις πολιτικές μας» επισήμανε η καθηγήτρια Αμίν Μπενιαμινά, ψυχίατρος ειδική στην αντιμετώπιση των εθισμών.

Ο υπουργός Γεωργίας προκάλεσε την οργή με την άποψη που διατύπωσε, μία εβδομάδα μετά την παρουσίαση από τη γαλλική κυβέρνηση ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση των εθισμών, που ήδη έχει αποδοκιμαστεί από τους ειδικούς σχετικά με το πλάνο που παρουσιάζει για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού.

protothema.gr