Home Τα νέα της Επιστήμης «Σαν πάντα με στολή σκελετού»: Το νέο είδος θαλάσσιου ασπόνδυλου της Ιαπωνίας

«Σαν πάντα με στολή σκελετού»: Το νέο είδος θαλάσσιου ασπόνδυλου της Ιαπωνίας

Mοιάζει μωρό πάντα με αποκριάτικο κοστούμι σκελετού», περιγράφουν για πρώτη φορά σε επιστημονικό περιοδικό οι ερευνητές το είδος ασκιδιοειδούς (θαλάσσιου ασπόνδυλου) που ανακαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια σε ακτή της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για το Skeleton panda sea squirt (Clavelina ossipandae), ένα ασπόνδυλο που απαντάται στα ανοιχτά των ακτών της Κουμετζίμα και τρέφεται με πλαγκτόν και άλλους μικροοργανισμούς.

«Τα λευκά μέρη που μοιάζουν με οστά, είναι τα αιμοφόρα αγγεία που διατρέχουν οριζόντια τα βράγχια των θαλάσσιων αυτών πλασμάτων. Τα μαύρα μέρη στο κεφάλι που μοιάζουν με τα μάτια και τη μύτη ενός πάντα είναι απλώς ένα μοτίβο – το οποίο δεν ξέρουμε πραγματικά γιατί υπάρχει», σημειώνει στο Reuters ο Ναοχίρο Χασεγκάουα, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Χοκάιντο και συν-επικεφαλής της μελέτης που περιέγραψε για πρώτη φορά το είδος στο περιοδικό Species Diversity.

 

 

Οι ερευνητές που κλήθηκαν να ονομάσουν το παράξενο αυτό είδος, το αποκάλεσαν «gaikotsu-panda-hoya» (Skeleton panda sea squirt), λόγω των χαρακτηριστικών αγγείων που του δίνουν όψη σκελετού, και των μαύρων «ματιών» που θυμίζουν πάντα.

«Σαν πάντα με στολή σκελετού»: Το νέο είδος θαλάσσιου ασπόνδυλου της Ιαπωνίας-1

Φωτογραφίες των αλλόκοτων αυτών πλασμάτων εμφανίστηκαν για πρώτη φορά online το 2017. Οι ερευνητές που είδαν τις φωτογραφίες που δημοσίευσε καταδυτικό κέντρο, συνειδητοποίησαν ότι ίσως επρόκειτο για πλάσμα άγνωστο, μέχρι τότε, στην Επιστήμη. Κάπως έτσι, ανέλυσαν δείγματα που συνέλεξαν οι δύτες και επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για ένα είδος που δεν υπήρχε στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Πηγή: LiveScience/Reuters