Home Τεχνολογία Εκκίνηση πωλήσεων της κάσκας μικτής πραγματικότητας της Apple με… μεικτά αποτελέσματα

Εκκίνηση πωλήσεων της κάσκας μικτής πραγματικότητας της Apple με… μεικτά αποτελέσματα

Για αρκετά χρόνια η Apple έπαιζε κρυφτούλι με τους δημοσιογράφους σχετικά με την πρόθεση της να εισέλθει στον τομέα της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας. Για αρκετά χρόνια υπήρχε έντονη φημολογία για προσπάθεια του τεχνολογικού κολοσσού να φτιάξει μια επαναστατική κάσκα VR χωρίς όπως συνηθίζει η εταιρεία να δίνει οποιαδήποτε πληροφορία ή να σχολιάζει αυτές τις πληροφορίες.

Τον τελευταίο ένα χρόνο η φημολογία επιβεβαιώθηκε και ξεκίνησε ένα κυνήγι των μέσων μαζικής ενημέρωσης για το είδος της κάσκας που κατασκεύαζε η Apple αφού θεωρούνταν δεδομένο ότι θα ακολουθεί την παράδοση της εταιρείας να παρουσιάζει πρωτοποριακά σε αισθητική και τεχνολογία προϊόντα.
Τελικά το καλοκαίρι του 2023 η Apple παρουσίασε τη δημιουργία της που είναι μια κάσκα που πράγματι είναι πιο κομψή και εργονομική από τις συμβατικές κάσκες VR.

Πρόκειται για μια συσκευή μικτής πραγματικότητας που ονομάζεται Vision Pro και συνδυάζει τις τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας δίνοντας στους χρήστες μια μοναδική εμπειρία για παίζουν βιντεοπαιχνίδια, να βλέπουν ταινίες ή όποιο άλλο τηλεοπτικό θέαμα θέλουν (π.χ. ένα αθλητικό γεγονός) σε εικονικές οθόνες το μέγεθος αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο τις τοποθετούν να είναι επιλογής των χρηστών. Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια εικονική κινηματογραφική αίθουσα με ανάλογα μεγάλη οθόνη για να απολαύσει μια ταινία και υποστηρίζει και προβολή ταινιών 3D. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε συνεργασία της Disney και του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού της κόσμου με τo Vision Pro.

Οι χρήστες μπορούν να κάνουν με την κάσκα δημιουργικές δραστηριότητες, να γυμνάζονται και φυσικά να περιηγούνται στον κυβερνοχώρο, να χρησιμοποιούν τα social media αλλά και χρησιμοποιούν δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, βιντεοκλήσεις, χρήση χαρτών κ.α. Ο χρήστης μπορεί να ελέγχει την κάσκα όχι με χειριστήριο αλλά με οπτικές εντολές ή με κινήσεις των χεριών. Η κάσκα μπορεί να δημιουργήσει ένα εικονικό γραφείο για τον χρήστη επιτρέποντας να εργαστεί όπου βρίσκεται σαν να βρισκόταν στο φυσικό του χώρο του γραφείου του και με περισσότερες επιλογές όσον αφορά την χρήση οθονών και υπηρεσιών. Ο χρήστης μπορεί να δημιουργεί το εικονικό γραφείο χωρίς να χάνει επαφή με το φυσικό  χώρο στον οποίο βρίσκεται και έτσι να αλληλεπιδρά με όσους βρίσκονται εκεί χωρίς να χρειάζεται να βγάλει την κάσκα. Ο χρήστης της κάσκας μπορεί επίσης να καταγράφει εικόνες και βίντεο και να τα μοιράζεται μέσω των εφαρμογών που τη συνοδεύουν.

Οι πωλήσεις

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ξεκίνησε η διαδικασία προπαραγγελιών της κάσκας που κοστίζει 3,5 χιλιάδες δολάρια. Αν και η Apple δεν έχει δώσει επισήμως στοιχεία για τις παραγγελίες ο Μιν Τσι Κούο, αναλυτής της εταιρείας παροχής οικονομικών υπηρεσιών και συμβουλών TF International Securities που θεωρείται από τους πιο έγκυρους γνώστες των ζητημάτων που άπτονται των δραστηριοτήτων της Apple υποστηρίζει ότι ο αριθμός των παραγγελιών κυμαίνεται από 160 ως 180 χιλιάδες.

Η Apple έχει διαρρεύσει ότι οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν επίσημα στις 2 Φεβρουαρίου με τον Κούο να ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες του κάνουν λόγο για δυνατότητα παραγωγής περίπου 80 χιλιάδων κασκών μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει σοβαρή εμπλοκή με τις παραδώσεις σε όσους έχουν κάνει προπαραγγελίες.

Επιπλέον ο Κούο λέει ότι η πλειοψηφία όσων είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν στην αγορά της κάσκας κατά πάσα πιθανότητα είναι όσοι έκαναν την προπαραγγελία και το ενδιαφέρον από εδώ και πέρα θα μειώνεται κάτι που προφανώς δεν θα αρέσει καθόλου στην εταιρεία αφού ο αριθμός των χρηστών των προϊόντων της (κυρίως των κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών της) ξεπερνά το ένα δισ. και σίγουρα η εταιρεία έχει κάνει τον οικονομικό της σχεδιασμό βασιζόμενη στο ότι ένα σημαντικό ποσοστό των πελατών της θα θελήσει να αποκτήσει την κάσκα.

Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη ανάγνωση θα έλεγε κάποιος ότι ο αριθμός αυτός είναι εντυπωσιακός για χρονικό διάστημα 48 ωρών αλλά αν ο αναλυτής έχει δίκιο τότε οι επιτελείς της Apple θα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για να δουν την πορεία των πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα. Κυκλοφορεί πολύ η φήμη ότι σύντομα η Apple θα ρίξει στην αγορά ένα φτηνότερο μοντέλο της κάσκας που θα κοστίζει 1,500 ως 2,500 χιλιάδες δολάρια και ίσως το καταναλωτικό κοινό και ειδικά οι φίλοι των προϊόντων της εταιρείας αναμένουν αυτό το μοντέλο και θα σπεύσουν πιο μαζικά να το αποκτήσουν.

Πηγή: Naftemporiki.gr