Home Τεχνολογία Ιαπωνία: Πύραυλος της εταιρείας Space One εξερράγη δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του

Ιαπωνία: Πύραυλος της εταιρείας Space One εξερράγη δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του

Η νεοσύστατη εταιρεία Space One, με έδρα το Τόκιο, απέτυχε να γίνει η πρώτη ιδιωτική εταιρεία της Ιαπωνίας που έθεσε δορυφόρο σε τροχιά, αφού ο πύραυλός της με το όνομα Kairos τυλίχθηκε στις φλόγες λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τις φιλοδοξίες της Ιαπωνίας στον τομέα της διαστημικής ανάπτυξης.

Ο πύραυλος Kairos, μήκους 18 μέτρων και βάρους 23 τόνων, που μετέφερε ένα ομοίωμα κυβερνητικού κατασκοπευτικού δορυφόρου, επιχείρησε να απογειωθεί από μια νέα διαστημική εγκατάσταση στο Κουσιμότο, στο νομό Wakayama, σήμερα Τετάρτη (13/3) λίγο μετά τις 11 π.μ. (τοπική ώρα).

Ο πύραυλος εξερράγη στον αέρα λίγο μετά την εκτόξευση, με τα κομμάτια του να πέφτουν σε κοντινή ορεινή περιοχή και στη θάλασσα.

Πλάνα από τις ειδήσεις έδειχναν θραύσματα του πυραύλου να κείτονται στο έδαφος, ενώ πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν μια μεγάλη πυρκαγιά. Η φωτιά τελικά κατασβέστηκε και κανείς δεν τραυματίστηκε, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της Wakayama, Shuhei Kishimoto, λίγες ώρες μετά την έκρηξη.

 

 

Είπε επίσης ότι, παρά την αποτυχία, η προσπάθεια εκτόξευσης ήταν «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», επειδή ο πύραυλος είχε εκτελέσει αυτόνομα ένα σύστημα για τη ματαίωση της πτήσης, όπως είχε προγραμματιστεί.

«Ο πύραυλος εκτέλεσε την εντολή διακοπής μετά τον εντοπισμό προβλήματος», δήλωσε ο Kishimoto, σημειώνοντας ότι η εταιρεία θα είχε λάβει πολύτιμα δεδομένα από την πτήση, αν και διήρκεσε μόνο πέντε δευτερόλεπτα.

«Είναι διαφορετικό από μια ανεξέλεγκτη έκρηξη, οπότε είμαι λίγο ανακουφισμένος» πρόσθεσε.

Η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη αρχικά για το περασμένο Σάββατο, ωστόσο αναβλήθηκε καθώς εντοπίστηκε πλοίο στα νερά νότια της χερσονήσου Kii μόλις 10 λεπτά πριν από την εκτόξευση.

Η startup είχε αρχικά ως στόχο να πραγματοποιήσει την πρώτη της εκτόξευση πυραύλου το οικονομικό έτος 2021, αλλά αναγκάστηκε να την αναβάλει πέντε φορές, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην προμήθεια εξαρτημάτων εν μέσω της πανδημίας COVID-19 και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πηγή: in.gr