Home Τεχνολογία NASA: Γιατρός «τηλεμεταφέρθηκε» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

NASA: Γιατρός «τηλεμεταφέρθηκε» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ήταν σαν ιατρική επίσκεψη κατ’ οίκον αλλά με φουτουριστικό τόνο: χειρουργός της NASA εμφανίστηκε ως ολόγραμμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για μια πρωτοποριακή επίσκεψη τηλεϊατρικής.

Χρησιμοποιώντας την κάμερα HoloLens της Microsoft και λογισμικό της εταιρείας Aexa, ο δρ Τζόζεφ Σμιντ συνομίλησε με τον ευρωπαίο αστροναύτη Τόμας Πεσκέ τον περυσινό Οκτώβριο, ανέφερε η NASA σε πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Το σύστημα, εξηγεί η υπηρεσία, είναι μια εφαρμογή της «ολομεταφοράς»(holoportation), τεχνολογίας που επιτρέπει τη μετάδοση ήχου και τρισδιάστατων εικόνων σε πραγματικό χρόνο. Η Microsoft πειραματίζεται με την ολομεταφορά από το 2016, αυτή όμως ήταν η πρώτη φορά που η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε στο Διάστημα.

Η ομάδα που ανέπτυξε το σύστημα εμφανίστηκε δίπλα στον δρ Σμιντ (ESA / Thomas Pesquet)

Η NASA συνεργάζεται τώρα με την εταιρεία για σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας, το οποίο θα «τηλεμεταφέρει» ανθρώπους από τη Γη στο Διάστημα και αστροναύτες από το Διάστημα στη Γη.

Στο απώτερο μέλλον η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον Άρη αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές της Γης, όπως η Ανταρκτική, όπου η τηλεϊατρική έχει ζωτική σημασία.