
Ο επικεφαλής ρυθμιστικός φορέας της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, αρμόδιος για τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του διαδικτύου, επέβαλε στην Alphabet, μητρική εταιρεία της Google πρόστιμο ύψους 403 εκατ. ευρώ έπειτα από έρευνα σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων τοποθεσίας. Η μηχανή αναζήτησης δήλωσε ότι οι σχετικές πολιτικές έχουν έκτοτε επικαιροποιηθεί.
Η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Commission – DPC) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διαπίστωσε πως η Google παραβίασε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της ιδιωτικότητας, γνωστούς ως Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), μέσω τριών συγκεκριμένων λειτουργιών της — «Δραστηριότητα στον Ιστό και σε εφαρμογές» (Web & App Activity), «Ιστορικό τοποθεσίας» (Location History) και «Ακρίβεια τοποθεσίας» (Location Accuracy) — κατά την περίοδο από το 2018 έως το 2020.
Το ενημερωτικό δελτίο Misinformation Monitor συγκεντρώνει διεθνείς αφηγήσεις παραπληροφόρησης και περιλαμβάνει σε κάθε έκδοση ένα κουίζ με τίτλο «Αληθινό ή Ψεύτικο;». Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι η υπόθεση αφορούσε πολιτικές που ίσχυαν στο παρελθόν και ότι η εταιρεία έχει έκτοτε, από το 2019, εφαρμόσει ισχυρά εργαλεία και έχει εξελίξει σημαντικά τις πρακτικές της όσον αφορά τη διαχείριση των δεδομένων τοποθεσίας.
Η Google, η οποία βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο τριών ξεχωριστών εν εξελίξει ερευνών που διεξάγονται βάσει της νομοθεσίας και τις οποίες η DPC χαρακτήρισε ως προχωρημένες, υποχρεώθηκε παρ’ όλα αυτά από τη ρυθμιστική αρχή να συμμορφώσει την επεξεργασία των δεδομένων τοποθεσίας με τους κανόνες εντός έξι μηνών.
Το πρόστιμο ήταν το τέταρτο μεγαλύτερο από τα συνολικά πρόστιμα άνω των 4 δισ. ευρώ που έχει επιβάλει η DPC από τότε που ανέλαβε τον ρόλο του κύριου ρυθμιστικού φορέα της ΕΕ για τις περισσότερες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Ο ρόλος αυτός προέκυψε στο πλαίσιο του αυστηρού GDPR, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή το 2018, λόγω της έδρας των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων των εταιρειών αυτών στην Ιρλανδία.
«Ως αποτέλεσμα των αποτυχιών της Google, τα άτομα ενδέχεται να μην γνώριζαν ότι η τοποθεσία τους χρησιμοποιούνταν, για παράδειγμα, προκειμένου να επηρεάζονται μέσω διαφημίσεων ή να εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους, και θα μπορούσαν να χάσουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής επίτροπος της DPC, Graham Doyle.
Η DPC ξεκίνησε την έρευνα το 2020, έπειτα από καταγγελίες αρκετών ευρωπαϊκών οργανώσεων για τα δικαιώματα των καταναλωτών, μεταξύ των οποίων και η πανευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών BEUC, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Google επεξεργαζόταν τα δεδομένα τοποθεσίας.
Οι παραβάσεις αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη της επεξεργασίας των δεδομένων τοποθεσίας από τη Google μέσω της λειτουργίας «Δραστηριότητα στον Ιστό και σε εφαρμογές» (Web & App Activity), μιας ρύθμισης λογαριασμού που επεξεργάζεται πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα των χρηστών στις υπηρεσίες της Google, καθώς και μέσω του «Ιστορικού τοποθεσίας» (Location History), το οποίο καταγράφει την τοποθεσία των χρηστών μέσω των κινητών συσκευών τους.
Η Google δήλωσε ότι από την περίοδο που εξετάστηκε στην έρευνα έχει εισαγάγει αλλαγές που επιτρέπουν στους χρήστες να διαγράφουν αυτόματα τα προσωπικά τους δεδομένα σε κυλιόμενη βάση, να αποθηκεύουν τα δεδομένα του χρονολογίου (Timeline) απευθείας στη συσκευή τους και να διαχειρίζονται τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων τοποθεσίας, για διαφημιστικούς σκοπούς.
Πρόσθεσε επίσης ότι, όταν ένας χρήστης πραγματοποιεί αναζήτηση στη Google, η εταιρεία αποθηκεύει μια εκτιμώμενη γενική περιοχή αντί για την ακριβή τοποθεσία της συσκευής.
Πηγή:naftemporiki.gr
















