Πόσο κοντά είναι η ανθρωπότητα στον Αρμαγεδδώνα, θα αποκαλύψουν σήμερα οι επιστήμονες. Στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) οι επιστήμονες της ΜΚΟ «Bulletin of the Atomic Scientists» θα ανακοινώσουν την νέα «ώρα» που θα δείχνει το Ρολόι της Αποκάλυψης.
Το ενδεχόμενο του να μειωθεί και άλλο η απόσταση μέχρι την ώρα που θα αυτοκαταστραφεί ο άνθρωπος να είναι πολύ πιθανό, λόγω απειλών όπως ο πυρηνικός πόλεμος και η κλιματική αλλαγή.
100 δευτερόλεπτα πριν την καταστροφή
Προς το παρόν το ρολόι της Αποκάλυψης είναι σταματημένο, στο ένα λεπτό και σαράντα δευτερόλεπτα, ήτοι 100 δευτερόλεπτα, πριν τον αφανισμό της ανθρωπότητας (doomsday).
Τα μεσάνυχτα σηματοδοτούν το θεωρητικό σημείο του αφανισμού και οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν ακριβώς 23:58 και 20 δευτερόλεπτα. Κάτι που έχει μείνει σταθερό από το 2020.
Για την φετινή χρονιά, οι 13 βραβευμένοι επιστήμονες που ελέγχουν την «ώρα» του ρολογιού, θα λάβουν υπόψη τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που έχει έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για πυρηνικό πόλεμο. Θα αξιολογήσουν επίσης τις βιοαπειλές, τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, τη συνεχιζόμενη κλιματική κρίση, τις κρατικές εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις ανατρεπτικές τεχνολογίες.
Δείτε εδώ την ετυμηγορία
Πώς γεννήθηκε το ρολόι της Αποκάλυψης
Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δημιουργήθηκε από το συμβούλιο του Bulletin of the Atomic Scientists το 1947 ως επιστημονική απάντηση στην πυρηνική απειλή που πλανιόταν πάνω από την υφήλιο.
Η βασική ιδέα του είναι απλή: όσο πιο κοντά φτάνει ο λεπτοδείκτης στα μεσάνυχτα, τόσο πιο κοντά πιστεύει η επιτροπή των σοφών πως κοντοζυγώνει η οικουμένη στην καταστροφή.
Το Ρολόι ήταν καρπός της συνεργασίας μιας ομάδας πυρηνικών επιστημόνων που είχαν εμπλακεί στο Manhattan Project, το σχέδιο που απέδωσε την πρώτη ατομική βόμβα και ανέτρεψε τις ισορροπίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ομάδα, κάθε φορά που νιώθει ότι μια εξέλιξη μας φέρνει κοντύτερα στον όλεθρο, εκδίδει ένα ανακοινωθέν όπου περιγράφει τους λόγους μετακίνησης των δεικτών, προειδοποιώντας για τις ζοφερές παγκόσμιες ζυμώσεις. Οι δείκτες μάλιστα δεν πάνε μόνο μπροστά, αλλά και πίσω, ακολουθώντας τη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείχτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν τις 24.00. Το 1953, όπως το 2018 και το 2019, το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με το Bulletin, το Ρολόι δεν είναι δείκτης των σκαμπανεβασμάτων της παγκόσμιας μάχης για δύναμη και εξουσία, καθώς αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να αντανακλά τις βασικές αλλαγές στα επίπεδα του κινδύνου που διατρέχει η ανθρωπότητα στην πυρηνική εποχή μας.
Πηγή: tovima.gr