Ξεκινά την Κυριακή στο Κατάρ η μεγαλύτερη γιορτή ποδοσφαίρου στον πλανήτη. Το Μουντιάλ θα συγκεντρώσει τα βλέμματα δισεκατομμυρίων φίλων ανθρώπων και όχι απαραίτητα αποκλειστικά των ποδοσφαιρόφιλων. Όπως συμβαίνει συνήθως οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις ειδικών και μη για την έκβαση του Μουντιάλ δίνουν και παίρνουν. Στη συζήτηση αυτή αποφάσισε να εισέλθει διεθνής ερευνητική ομάδα η οποία ανέπτυξε ένα υβριδικό στατιστικό μοντέλο από τρία προηγμένα στατιστικά μοντέλα. Το υβριδικό αυτό μοντέλο στατιστικής ανάλυσης το εμφύτευσε σε έναν υπερυπολογιστή ο οποίος εξέδωσε τις εκτιμήσεις του για την έκβαση των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου που για πρώτη φορά στην ιστορία διεξάγεται στο μέσο της αγωνιστικής περιόδου και όχι το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τον υπερυπολογιστή το ξεκάθαρο φαβορί της φετινής διοργάνωσης είναι η Βραζιλία ακολουθούμενη ως δεύτερη πιθανή νικήτρια από την Αργεντινή. Με απλά λόγια ο υπερυπολογιστής προβλέπει τελικό Βραζιλίας-Αργεντινής ζευγάρι που θα καθηλώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε περίπτωση που προκύψει. Ολλανδία, Γερμανία και η κάτοχος του τροπαίου Γαλλία είναι σύμφωνα με τον υπερυπολογιστή οι άλλες τρεις ομάδες που ξεχωρίζουν με αυτή την σειρά μετά τη Βραζιλία και την Αργεντινή και αν οι εκτιμήσεις του είναι σωστές οι δύο από τις τρεις αυτές ομάδες θα είναι οι χαμένες των ημιτελικών αγώνων του Μουντιάλ.
Στην ανάλυση που κάνει ο υπερυπολογιστής λαμβάνει υπόψη του στοιχεία για την σύνθεση της κάθε ομάδας, την αξία των παικτών στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, πόσοι παίκτες κάθε ομάδας συμμετέχουν σε κορυφαίες διοργανώσεις όπως το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά λαμβάνει επίσης υπόψη του και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια κάθε χώρας όπως τον πληθυσμό, το ΑΕΠ κ.α. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία μηχανικής μάθησης, ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, ο υπερυπολογιστής κάνει την επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων για να φτάσει στα συμπεράσματα του. Ο υπερυπολογιστής πραγματοποίησε 100 χιλιάδες φορές προσομοίωση του Μουντιάλ αναμέτρηση προς αναμέτρηση.