Home Τα νέα της Επιστήμης To ψηφιακό εργαλείο που βοηθά να εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι

To ψηφιακό εργαλείο που βοηθά να εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι

Στη δημιουργία Διαδικτυακού Εργαλείου, το οποίο θα βοηθήσει τους πολίτες να εντοπίζουν εύκολα το κόστος και το όφελος από διάφορα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν να λάβουν, ανακοινώνει ότι έχει προχωρήσει η Υπηρεσία Ενέργειας. 

Το εργαλείο προσφέρει μια σειρά λειτουργιών στους χρήστες για εκτίμηση της ενεργειακής κατανάλωσης και προτείνει τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Περιλαμβάνει κυρίως επιλογές για:

      i.         Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίου.  Ανάλογα με την χρήση της ενέργειας και τα κατασκευαστικά στοιχεία κάθε κατοικίας, οι χρήστες μπορούν εύκολα να εντοπίσουν    πιθανά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δικό τους σπίτι, με ένδειξη για την αναμενόμενη εξοικονόμηση χρημάτων και τη βελτίωση των επιπέδων θερμικής άνεσης που προσφέρει το κάθε μέτρο.  Επιπρόσθετα, παρέχονται συμβουλές για τρόπους ορθολογικής χρήσης της ενέργειας ανά περίπτωση.

     ii.         Ηλεκτρικές συσκευές. Δίδεται η δυνατότητα να υπολογιστεί η εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας, σε περίπτωση που γίνει αντικατάσταση υφιστάμενων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών με ενεργειακά αποδοτικότερες. Αφορά οκτώ κατηγορίες ηλεκτρικών  συσκευών, περιλαμβανομένων και των λαμπτήρων.

    iii.         Συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ανάλογα με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε σπίτι, προτείνεται φωτοβολταϊκό  σύστημα κατάλληλης ισχύος. Επιπρόσθετα, ανάλογα με τις ανάγκες ζεστού νερού χρήσης,  προτείνεται μέγεθος ηλιακών συλλεκτών για κάλυψη των αναγκών. Παρέχονται ενδεικτικά στοιχεία για εξοικονόμηση χρημάτων λόγω μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

   iv.         Αυτοκίνητα. Παρέχεται δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ  δύο αυτοκινήτων και γίνονται υπολογισμοί για τα οφέλη αντικατάστασης, όσον αφορά τη μείωση στην κατανάλωση και το κόστος καυσίμου καθώς και τη μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το εργαλείο ετοιμάστηκε στο πλαίσιο τεχνικής βοήθειας που παρέχεται στην Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την ενίσχυση της πληροφόρησης του κοινού, για τα οφέλη των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.  Υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Ενέργειας, του Περιβαλλοντικού Γραφείο της Αυστρίας και του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών και χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το εργαλείο βρίσκεται αναρτημένο στη διαδικτυακή διεύθυνσηEnergySavingsTool.cea.org.cy και συνίσταται να αξιοποιείται δέοντος από τους πολίτες.

Σημειώνεται ότι απευθύνεται στο ευρύ κοινό για σκοπούς πληροφόρησης και τα αποτελέσματα που παράγει είναι ενδεικτικά. Επομένως, δεν αποτελεί εργαλείο προς χρήση από ειδικευμένους εμπειρογνώμονες και ενεργειακούς ελεγκτές για σκοπούς ετοιμασίας ενεργειακών μελετών.